Nyheter

Vi vill också få komma till skolorna

Vad är meningen med livet? Är döden livets verkliga slut eller finns det något bortom? Dessa två frågor, och många fler, har så vitt vi kan förstå sysselsatt våra tankar åtminstone så länge vi varit Homo sapiens sapiens.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2011

De senaste tusen åren har kristendomen levererat svaren i Sverige. Nu sker förändringar i ett både sekulariserat och mångkulturellt samhälle. Svaren är inte längre förgivettagna.

I denna förändrade miljö spelar skolan en viktig roll för att ge eleverna kunskaper om och förutsättningar för att reflektera kring och diskutera livsåskådningsfrågorna. Detta sker främst i ämnet religionskunskap både i grundskolan och i gymnasiet.

Skolorna bjuder in företrädare för olika samfund, kristna som andra, för att redogöra för sina uppfattningar. Det förekommer också att eleverna får besöka samfund i deras lokaler.

Vi humanister har inte inbjudits eller deltagit. Det beror förmodligen på tradition och att vi själva inte har en fast organisation. Vi anser att skolan gör rätt när man bjuder in och vi vill gärna bidra till det reflekterande samtalet i livsåskådningsfrågorna.

Vi vänder oss därför nu till såväl fristående skolor som kommunala skolor – grundskolor och gymnasier – med erbjudandet att ställa upp om och när religionskunskapsläraren så önskar. Vi hoppas detta ska tas emot positivt och utnyttjas så att eleverna får en allsidig belysning i livsåskådningsfrågorna för att själva både kunna ställa frågor och reflektera på egen hand.

för Humanistiskt nätverk i KristianstadKjell Arvedson Bengt Göransson Elisabeth Jörgensen Beth Melander Gunilla Nilsson
för Humanistiskt nätverk i Kristianstad, Kjell Arvedson, Bengt Göransson, Elisabeth Jörgensen, Beth Melander ,Gunilla Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.