Annons
Nyheter

Viktigt att handla närproducerat

Nyheter • Publicerad 9 januari 2009
Bonde. Arkiv: Gunnar Lundmark/Scanpix
Bonde. Arkiv: Gunnar Lundmark/ScanpixFoto: 

Kära medkonsument: Ställ krav på våra varor och försök påverka utbudet i butikerna. Det är inte butikerna som ska påverka oss till att köpa de varor de tjänar mest på. Jag vill handla närproducerat så mycket som möjligt, men för det ska priset inte vara enormt.

Alla handelskedjor är säkert samma kålsupare, men nu är det banne mig dags att sluta att följa Ica-såpan om Stig på tv. Jag vill hellre handla till rätt pris utan att behöva subventionera dessa reklamavsnitt. Är det någon som vet vad det kostar oss? Jag vill veta vad det gör på min matkasse.

Annons

Jag har nära kontakt med bönder, både mjölk- och köttproducenter. I dagens samhälle ska de vara företagare som vilken annan, men så är inte fallet. Det är inte bonden som bestämmer priset på hans vara utan han får ta det som blir över när handeln sagt vad de vill ge och när mejerierna eller slakterierna tagit till sina kostnader.

Jag känner en stor förtvivlan bland bönderna, då deras kostnader bara rusat i höjden och när priset på deras varor, det som vi alla behöver - mat, bara pressas neråt. Prisökningar för producenterna har deras föreningar svårt att ta ut mot handeln eftersom då tar butikkedjorna in andras varor. Vad innebär det i förlängningen?

Jo, naturligtvis att fler av våra varor kommer från andra länder. Transporter är dyra, så det måste vara något som är fel när varor kan fraktas vida omkring och ändå köpas in billigare. Var kommer handlarnas miljötänkande in?

Coop köper ekoprodukter från alla världens hörn, men hur kontrollerar man att dessa underleverantörer verkligen lever upp till de krav som vi ställer här hemma? Skånemejerier fraktade ekomjölk lite längre än önskvärt, men inte tusentalsmil och vi vet att kraven på antibiotika, hormoner och så vidare är samma i hela vårt land.

Nej, nu är det hög tid att handlarna inte bara ser till sin egen vinst utan tar sitt ansvar. Om inte den svenske bonden kan överleva, hur går det då för handeln när alla "lågprisländer" kommit ifatt och vill ha "rätt" betalt för sina varor? Ska vi till exempel få mjölk från Kina då?

Ge producenterna betalt för sina varor så vi även i fortsättningen har svenska alternativ. Handla närproducerat.

Bondens vän
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons