Nyheter

"Vilka värden står det gamla Sverige för?"

Nyheter • Publicerad 4 augusti 2004

Svar på Göran Roséns insändare 30 juli 2004.

Det första jag undrar är vilka grunder vårt gamla Sverige är. Är det "det gamla Sverige" så som jag ser, med en Svensk Tiger sällskapandes med en advokat deklamerande Jantelagen och en präst i täten? Eller det Sverige, som trots sin kultur, tro och egna sätt att leva kanske nått upp till en mänsklig standard där alla får ta plats, utan kön, sexualitet, ursprung, ålder, åsikter eller inkomst gör att man blir diskriminerad.

Dagligen diskrimineras ändå någon på grund av en eller flera av dessa anledningar. Det verkar inte som om det egentligen är tänkt att varje individ ska få ta plats utan att andra ska bestämma över henne. Att ta tillvara de positiva sidor och acceptera de negativa verkar vara en svårighet över hela världen, i alla slags samhällen. Det som gör mig mest förtvivlad är att sexualiteten har blivit en negativ sida, oavsett om man är hetero-bi eller homosexuell.

Sexualiteten har alltid varit ett laddat vapen, genom alla tider, vare sig man skjutit vilt med det, eller gömt den längst in i garderoberna. Nu är det framplockat, återigen, och man håller kanske också på, tack och lov, att sakteligen plocka isär det.

En sexualitet som är grundad på inblandande parters samförstånd där båda respekterar varandras viljor och visar den respekt så att varken de själva eller utomstående kommer till skada, kan inte vara annat än vacker.

Sexualitet är inte heller bara själva Sexualitet är inte heller handlingen, utan också känslorna bakom. Det är ett fasalt misstag att tro att ett förhållande på något sätt bara handlar om den fysiska kontakten.

Sexualitet ska handla om lika villkor, vara kul, den behöver avdramatiseras i alla offentliga och privata rum. med ömsesidig kärlek och respekt i fokus. Att använda uttryck och referera till dem som jobbar för att den här världen eller åtminstone vår närmsta omgivning ska bli mer tolerant, som "homomaffian" eller som en sekt verkar egentligen mer referera till högerextrema grupper, då dessa inte sällan är sekt- eller maffialiknande med utövande av våld och hot.

Att tycka synd om en person med en sexualitet som inte är norm leder ingenstans. "...älska dem som fullgoda människor men aldrig deras sätt att handla med så kallad kärlek. En bög/lesbisk är det oerhört synd om, ingen organisation kan hjälpa...".

Älska människan men inte dess sätt att handskas med kärlek? Hur går det ihop? Det som en människa är, det är ju allt från hur denna handlar , tänker, känner, till kläder och annan utstyrsel. det går inte att välja en del av en levande människa och välja bort en annan.

På vilket sätt är kärlek mellan människor fel?

Den kristna moralen som du talar om, är det den som innefattar att man inte ska skada varandra, stjäla, begå mened? Är det då inte i själva verket frågan om en självklar naturlig moral som det inte behövs en religiös tro bakom? Och har inte den kristna kyrkan genom århundraden varit bland dem som varit de minst toleranta, och i religionens namn mördat väldigt många?

En homo- eller bisexuell behöver inte botas från någonting. Homosexualitet som socialt fenomen avkriminaliserades i Sverige år 1944 då denna sexuella läggning fortfarande var belagd med svåra straff i det vid denna tidpunkt fascistiskt styrda Mellaneuropa. Sverige har gjort sig ett namn i världen genom tolerans och genom att ta de svagas och de förföljdas parti. Vill Gösta Rosén verkligen utplåna Sveriges goda namn i världen genom att vrida klockan tillbaka till en oupplyst, fördomsfull tid?

Vendela Procopé

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.