Nyheter

Vill inte behöva skämmas för att vara feminist

Nyheter • Publicerad 24 maj 2005

Jag blir väldigt upprörd! Jag har precis sett TV2:s dokumentär "Könskrig" den 22 maj.

På grund av så kallade "militanta feminister" och ROKS skäms jag för att kalla mig feminist! Jag vill inte förväxlas med en manshatande skara.

Jag vill inte behöva försvara vad feminism står för; jämställdhet, oavsett kön, hudfärg, storlek, sexuell, religiös eller politisk tillhörighet.

Jag hoppas att allmänheten förstår att jag, som medlem i vänsterpartiet - ett feministiskt parti, inte står för de fruktansvärda uttalande som Margareta Winberg och ROKS gör!

Att en man som misshandlar helt ska lämnas åt sitt öde (att misshandla igen, igen och igen).

Att män som misshandlar inte behöver vård.

Att den forskning ROKS tillämpar är väldigt partisk, då de bara anlitar en forskare som inte kan se saker och ting ur flera perspektiv.

Att alla män är kapabla att slå.

Att män är djur, maskiner och vandrande dildos.

Att enligt ROKS så ska vi utrota alla män, och gissa vad som händer då? Jo, gott folk då kan vi inte fortplanta oss.

Detta synsätt är enligt mig jämförbart med nazismens syn på judar! För vem kan i ärlighetens namn påstå att vi borde utrota alla män för att ett fåtal beter sig fel?

Jag vill framföra min syn på det hela: I ett förhållande där den ena blir misshandlad, fysiskt, psykiskt eller sexuellt så är det ofta båda som behöver hjälp! Till exempel om mannen slår kvinnan:

Han behöver hjälp! För han har antagligen svårt att tygla sina känslor och med stor sannolikhet haft det svårt i skola eller hemma som barn; han är inte bekräftad.

Hon behöver hjälp! Vad gäller kvinnan så har hon antagligen samma problem från tidig ålder men reagerar med undergivenhet.

Det är bara två sätt att reagera, ett manligt och ett kvinnligt!

Och vad är det som säger att det är mannen som misshandlar kvinnan, och inte tvärtom?

Det är väl inte detta vi skall diskutera när det gäller jämställdhet.

Vi borde väl börja diskutera hur vi skall bemöta våra barn så att de får en jämställdhetssyn inbyggd i bagaget! Varför inte börja i barnomsorgen? Dagmammorna (dagbarnvårdare som det heter på fint språk) som just nu är utrotningshotade, varför i all världen finns det inga "dagpappor"?

Smaka på ordet jämlikhet.

Wivianne Green

vänsterpartiet Östra Göinge

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.