Nyheter

Vill själv kunna välja begravning av husdjur

Nyheter • Publicerad 16 augusti 2004

Enligt förslag från arbetsmiljöenheten skall endast kremerade husdjur få begravas på begravningsplatsen i Kristianstad, för där finns inte tvättmöjligheter för personalen.

Detta är ju bara skitsnack för där finns en personalbod och det är en enkel sak för kommunen att sätta dit en liten varmvattenberedare och tvättställ för ett par tusenlappar samt dela ut skyddshandskar om det överhuvudtaget behövs.

Ägaren till ett dött djur skall nämligen enligt bestämmelse själv förpacka det i en kartong och i väntan på begravning kan den läggas i kommunens frys på gamla A3. Där kan man själv lägga ner kartongen och sedan även i graven. Endast transporten dit av den djupfrysta kartongen utförs av personalen, men även den kan man kanske utföra själv.

Det enda personalen då behöver göra är själva grävningen och den är varken särskilt smutsig eller betungande, för marken består bara av sand. Vanligen är det flera arbetare som hjälps åt och sedan står kvar för att fylla igen nästan innan man hunnit ta farväl av sitt djur.

Den som vill att personalen skall ta hand om något förorenat kan naturligtvis hänvisas med det till krematoriet, men vi andra bör ha rätt att välja.

Annars är det risk att det begravs hur som helst i naturen och det blir ert fel.

Miljöproblemen vid kommunens begravningsplats är inte större än att de kan rättas till utan ändring av nuvarande rutiner och personalen bör väl kunna tvätta sig under alla omständigheter.

Det är alltså inget argument att komma med utan verkar mer som ett svepskäl för något annat. Det är väl inte så att några vill ha kremeringsförslaget genomfört bara för att tjäna pengar på det?

Angående kremering, så undrar jag om man får lov att övervaka den, för annars kan man inte vara säker på, att det man får tillbaka kommer från det egna djuret. Är det för övrigt sant att man bara får tillbaka några benbitar, för de blir inte krossade eller malda?

Husdjursägare

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.