Nyheter

Vinstjagandet gör folk sjuka

Nyheter • Publicerad 24 januari 2003

Man behöver inte sitta i regeringen för att begripa varför så många är sjukskrivna. Jag tror att det till största delen är företagens fel.

De stora och medelstora företagen jagar större och större vinster, man glömmer den lilla människan. Här gäller piskan, man har glömt moroten. Vantrivs man på jobbet känns det inte bra att gå till detsamma.

De stora direktörerna med sina avdelningschefer måste försöka skapa lite mer trivsel bland sina anställda, gå ut på arbetsplatserna, snacka med jobbarna och ge dem en klapp på axeln då och då. Man skulle få mer jobb utfört och jobbarna skulle känna glädje att gå till jobbet.

Det finns många, många mindre företag som har ett minimum av sjuka arbetare tack vare den där lilla moroten. Men det finns många chefer som är i karriären och de skyr inga medel. Det ska tjänas in mer och mer till det redan rika företaget.

Tänk om man kunde ta det lite mer piano och nöja sig med lite mindre vinster. Man måste inte fördubbla vinsten år från år, det går aldrig och till slut går det åt h-e. Det har vi ju många bevis på, eller hur? Men, och det är viktigt, det finns säkert en och annan ”okynnessjukskriven”, kanske på grund av latmasken.

D Karlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.