Hälsa våren med en festlig meny
Minirårakor med räkor
Det går fint att steka rårakorna i förväg och värma 10 minuter i ugnen innan servering.
8 stycken, 4 portioner
300 g potatis
salt, peppar
smör till stekning
1 dl smetana eller crème fraiche
300 g räkor med skal, ca 125 g skalade
2+2 msk hackad dill
1 msk hackad rödlök
1. Skala och riv potatisen grovt. Krama ut överflödig vätska och blanda den med salt och peppar.
2. Bryn smör i en stekpanna. Lägg i små högar riven potatis och platta ut och tryck till med baksidan av stekspaden. Stek på medelvärme ett par minuter per sida.
3. Hacka räkorna grovt och blanda med smetana och dill. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera rårakorna med en klick räkröra och strö över hackad dill och rödlök.
Krämig kyckling i dragonsås
Kycklingen får mycket smak av citron, dijonsenap och dragon. Var noga med avsmakningen så balansen mellan syra och honung blir perfekt.
4 portioner
700 g kycklingfilé
salt, peppar
smör till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl vatten
2 msk kycklingfond
3 dl vispgrädde
saften av 1 citron
1 msk honung
2 msk dijonsenap
1 msk dragon
1. Skär kycklingen i kuber 2x2 cm och bryn dem runt om i smör i stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över i en gryta.
2. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i stekpannan efter kycklingen. Tillsätt vattnet och koka ur pannan. Häll ner lök och vatten i grytan.
3. Tillsätt fond, grädde, citronsaft, honung, senap och dragon. Låt grytan småkoka i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tjockare sås, reda av med lite maizenaredning.
Rostade rotfrukter
4 portioner
Ugn: 225°
800 g potatis
300 g morötter
300 g palsternacka
2 rödlökar
2 msk olivolja
salt, peppar
Gör så här:
1. Skala potatis, morötter, palsternacka och lök. Skiva potatis och rotfrukter ganska tunt. Dela löken i klyftor.
2. Blanda allt i en skål med olja, salt och peppar. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 30 minuter. Vänd om efter halva tiden.
After eight cheesecake
Tröttnar aldrig på kombinationen choklad och mint. Cheesecake är den perfekta desserten som väntar i frysen.
Ca 10 bitar
Botten:
225 g digestivekex
50 g smör
Fyllning:
3 äggvitor
3 äggulor
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk vaniljsocker
300 g färskost
några droppar pepparmintsarom
3 dl vispgrädde
30 after eightbitar
Topping:
200 g mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde
50 g smör
Garnering:
10 after eightbitar
Gör så här:
1. Krossa kexen, enklast i matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna till en botten med baksidan av en sked. Ställ formen kallt under tiden fyllningen görs.
2. Förbered alla ingredienserna innan du börjar vispa. Häll upp äggvitor i en skål. Blanda äggulor, socker, vaniljsocker och färskost i en skål och smaksätt med lite pepparmintsarom. Häll upp grädden i en skål.
3. Börja med att vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vänd ner grädden i äggulesmeten. Vänd sist i de hårt vispade äggvitorna.
4. Häll ett tunt lager smet i formen. Lägg på 15 after eightbitar. Häll på lite smet och resten av chokladen. Toppa med resten av smeten och ställ formen i frysen i minst 6 timmar.
5. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta den av värmen och rör i hackad choklad. Rör om tills den smält.
6. Ta fram formen ur frysen och lyft ur cheesecaken och ställ den på ett fat. Häll över den varma chokladsemeten. Garnera med några after eightplattor. Låt stå i rumstemperatur i en kvart innan servering.
Bästa biskvierna
Gudomliga små godbitar, perfekta till en kopp kaffe efter maten.
Ugn: 175°
50 små
250 g mandelmassa
1,3 dl strösocker
2 äggvitor
Fyllning:
150 g mjölkchoklad
250 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
3 små äggvitor
1,3 dl strösocker
50 g dulce de leche, karamelliserad mjölk
Garnering:
300 g mörk choklad
Gör så här:
1. Riv mandelmassan och rör den smidig med socker nästan all äggvita. Det är inte säkert att all äggvita behövs, smeten får inte bli för lös.
2. Klicka eller spritsa ut rundlar stora som en femkrona på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna innan de lossas från bakplåtspappret.
3. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna. Blanda äggvitor och socker i en skål och värm över vattenbad under omrörning tills sockerkristallerna smält. Ta den av värmen och vispa till en maräng med elvisp tills marängen svalnat.
4. Vispa i smöret i små klickar och sedan chokladen. Smaksätt krämen med dulce de leche.
5. Använd en matsked och stryk krämen på bottnarna. Ställ biskvierna i frysen en timme.
6. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något. Doppa toppen i av biskvierna. Låt stelna.