Nyheter

Christiansen vill ha fullt ös mot Sverige

Danmark är Sveriges mesta motståndare i handboll. I kväll är det dags igen, sista matchen i mellangruppsrundan för de båda redan klara VM-semifinalisterna.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2011

– Betydelselös, men vi går för fullt, säger Lars Christiansen.

Veteran. Över 300 landskamper. Danmarks meste kantspelare. Christiansen säger att det är meningslöst att inte ösa på, även om båda lagen har viktiga semifinaler på fredag. Det är möjligt att spelare vilas, men...

– Det är viktigt att vi fortsätter att fungera och för att inte tappa tempo och koncentration. För Sverige är det samma sak, säger Lars Christiansen.

Frågetecknet är vilket lag danskar och svenskar vill slippa i VM-semifinalerna på fredag; Frankrike, Spanien eller Island.

Två av de lagen blir semifinalister från den andra gruppen.

– Som vi spelat ska vi inte fokusera på motståndarna. Jag tror det gäller Sverige också, de har spelat sitt spel väldigt bra, vi också.

Världsmästarna Frankrike, guldfavorit, möter Island och matchen startar en halvtimme efter Sverige–Danmark. Det har blivit spekulationer om att fransmännen kan spela på resultat och välja motståndare i semifinalen.

– Nej, det tror jag inte de hinner och orka offra tid på.

Danskarna har fått till det, anfallsspelet är VM:s bästa med flest mål. Före VM var det osäkert hur försvaret och målvakterna skulle hålla.

– Stabilt, det blev ju riktigt bra. När man vinner får man energi och det är samma för Sverige som bara gått uppåt. Hemmaplan betyder mycket, men Malmö är också hemmaplan för oss. Publiken lyfter fram en, det är härligt att se rödvitt och blågult leva med på läktarna. Fina färger alla fyra, säger Lars Christiansen.

Att Sverige skulle gå till semifinal är inte helt överraskande för honom:

– Jag hade svenskarna som dark horse, jag tippade att de skulle hamna på topp-6. Nu får vi se hur högt det bär för dem, och för oss. Att båda är med i medaljjakten är bra för skandinavisk handboll.

Både Sverige och Danmark har nått delmålet att bli klara för kvalspel till OS 2012.

Lars Christiansen, 39 år, också. Han siktar dit.

– Som det känns nu, ja.

Gärna en Londonresa, men först en VM-medalj i Malmö.

Bo Harmby/TT
Bo Harmby, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.