Nyheter

Danskarna roade sig kungligt i Christianstad

"Vi tar Skåne tilbage" stod det på en banderoll på läktaren. Och det gjorde danskarna verkligen. Från folk upp till kunglighet intog och tog över arenan.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2011
Kronprins Frederik följde roat och med stor inlevelse matchen från läktaren. Bilder: LASSE OTTOSSON
Kronprins Frederik följde roat och med stor inlevelse matchen från läktaren. Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 
Publiktryck De rödvita ägde arenan. Bilder: Lasse Ottosson
Publiktryck De rödvita ägde arenan. Bilder: Lasse OttossonFoto: 
Kronprinsen jublar åt ett av danskarnas många mål.
Kronprinsen jublar åt ett av danskarnas många mål.Foto: 
Kronprins Frederik följde roat och med stor inlevelse matchen från läktaren. Bilder: LASSE OTTOSSON
Kronprins Frederik följde roat och med stor inlevelse matchen från läktaren. Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 

Så gick då tidernas handbollsfest av stapeln i Kristianstad, åtminstone om du frågar en dansk. Någon timme före semifinalen mot Spanien började festen då buss efter buss stannade utanför arenan och slussade in rödvita fans.

I arenans foajé var det ramsor och allmän glädje-yra bland de nyanlända, i den ena fantasifulla utstyrseln efter den andra. Erkänt bäst utklädnad hade Peter Bruun från Herning på Jylland som hade en hel rödvitdräkt och en rödvit större pölse med sig. Danska TV2 hade utlyst en tävling där tittarna hade fått rösta fram bästa utklädda handbollsfanset och Peter Bruun tog hem segern, vilket inte bara renderade honom en plats i soffan i tv-kanalens morgonprogram i går morse, utan också två gratisbiljetter till semifinalmatchen.

– De tyckte att min outfit var lite annorlunda. Det är min mamma som har sytt dräkten och pölsen fick jag i födelsedagspresent, sa han och fick många danska fans som samlades kring honom.

Tittartävlingen ger också en fingervisning om hur stor handbollen är bland folk i Danmark. Den berör alla från vanligt folk till kungahuset. Enligt rykten ska också den världskände skådespelaren Mads Mikkelsen varit på plats på arenan. För kronprins Frederik lockade handbollen så mycket att han kunde lämna de nyfödda tvillingarna en kväll för att heja fram sitt landslag.

En kvart före matchen kom en karavan av bilar och stannade till utanför vip-ingången och ur en av bilarna hoppade kronprinsen ut. Folkmassan uteblev så han kunde passera in på arenan tämligen obemärkt. Men först saluterades han med tre skott ur en kanon som avfyrades av Per-Åke Karlsson och Bengt Månsson från Wendes militärhistoriska förening.

De stod gömda bakom en vagn vid järnvägen tvärs över gatan. – Det är för att det inte ska låta för mycket, förklarade föreningens ordförande Leif Mårtensson, som närvarade vid saluteringen.

Snart satt alla fansen på plats och fick vara med om oavbruten spänning ända fram till de sista minuterna, då det stod klart att en ny fest väntar på söndag i Malmö mot Frankrike.

Även om danskarna inte tog Kristianstad tillbaka, har nog staden och arenan säkrat en plats i den danska folksjälens hjärta.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.