Nyheter

Det är läge att söka OS-kvalet

Oavsett hur det går för Sverige mot Frankrike så väntar en ny fest runt hörnet. OS-kval i april 2012. På hemmaplan. I Kristianstad? Varför inte!
Nyheter • Publicerad 27 januari 2011

Kristianstad har tagit sitt VM-uppdrag på största allvar. Kristianstad har bevisat att man är kapabla att klara den här sortens evenemang. Landslagen som legat i Kristianstad har varit nöjda med hotellet, maten, transporterna och lagvärdarna.

VM:s tävlingschef, slovenen Leon Kalin, var närmast lyrisk när vi träffade honom efter gruppspelet. Högsta betyg av en sådan tungviktare väger förstås tungt när och om det blir läge att kasta in en ansökan om att få arrangera ett OS-kval. Sverige har inte kvalat in till OS sedan 2000. Nu får man en bra möjlighet – om man inte tar den redan den här helgen. Det lag som vinner VM-finalen på söndag är nämligen klart för OS i London.

Lag 2–7 är garanterade en biljett till OS-kvalet nästa år.

Lag 2–4 får dessutom fördelen av att arrangera OS-kvalet.

Vi spekulerar i att Frankrike vinner VM. Då får Danmark arrangera en OS-kvalgrupp. Spanien en. Och Sverige en. Fyra nationer gör upp i ett gruppspel den 6–8 april. De två bästa länderna i varje grupp får en OS-biljett.

Danskarna är förbaskade över att de ska behöva åka till Kristianstad. De borde rikta sin rikta mot en handfull personer som trodde på möjligheten att få hit en VM-semifinal i en stor bollsport som handboll.

Jag tänker på Anders Nissen – Kristianstadssonen, företagsledaren och handbollsprofilen – som sitter med i VM-styrelsen och har ett finger med i spelet. Eller rättare en hel näve. Nissen känner för Kristianstad och fick med sig lokala nyckelfigurer, som även dom trodde på möjligheten. Jag tänker framför allt på kultur- och fritidschefen Bengt-Åke Kjell, men också på de politiker som ställde sig bakom konceptet.

Om Kristianstad Arena är i minsta laget för att vara värd för en VM-semifinal så känns den perfekt för ett OS-kval. Inte minst efter den svenska succén i VM. Efter nio svåra år är Sverige tillbaka i världstoppen. Och med ett OS-kval på hemmaplan så finns möjligheten att Sverige kommer att bjuda på en ny fest redan sommaren 2012.

Men innan dess ska vi spela två VM-semifinaler. En i Malmö Arena, Sverige mot Frankrike.

En i Kristianstad Arena, Danmark mot Spanien. En match som danskarna kommer att vinna med 95–5 på läktarna. Det lär bli ett röd-vitt hav av danska supportrar.

Redan i april nästa år kan det vara dags för en ny fest.

Ett OS-kval i Kristianstad Arena med Sverige.

Släng in en ansökan.

Den kommer att tas på största allvar. Tro mig.

SAXO
Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.