Nyheter

Fem mål för flygande Fredrik

Det var inte särskilt många minuter som Fredrik Petersen fick på planen i premiären mot Chile men sin tid på banan utnyttjade han väldigt väl. Fem mål på sex skott och en fullt godkänd VM-debut när Sverige vann med 28–18 (15–8).
Nyheter • Publicerad 14 januari 2011
Fredrik Petersen är nöjd efter premiärmatchen.
Fredrik Petersen är nöjd efter premiärmatchen.Foto: 

– Jo, jag är nöjd med vad jag presterade. Det var lite nervöst på alla håll men huvudsaken var att vi vann, sa Fredrik, som gjorde sin 45:e landskamp i går.

Petersen beträdde banan för första gången efter tolv minuter när han gick in och satte en straff. Med sin första bollkontakt gav han Sverige ledningen med 6–4.

– Det är bestämt att jag och Niclas Ekberg ska slå varannan straff. Om det kändes obekvämt att komma direkt in från bänken och slå en straff? Nej då, jag såg det bara som en bra möjlighet att göra mål.

I den andra halvleken fick Petersen vila på nytt till förmån för Jonas Källman tills det återstod en kvart av matchen men när han väl kom in presenterade han sig ordentligt för de 10 368 på läktarna. Han rev ner högljudda och taktfasta applåder när han snitsade in tre mål på knappt sju minuter.

Och det kunde faktiskt blivit ett till. I matchens slutsekund blev han serverad en japanliknande passning och satte bollen i mål – men dessvärre tiondelarna för sent.

– Lite tråkigt. Det hade varit ett riktigt snyggt mål men till att vara min första VM-match någonsin är jag ganska nöjd ändå. Nu ska vi njuta av det här i en timme och sedan börja fokusera på Slovakienmatchen. Där får vi garanterat hårdare motstånd så det ska bli riktigt roligt att spela den matchen också.

Chile visade sig vara ett bättre lag än vad många hade trott. Det hade på sina håll spekulerats i om Sverige skulle kunna vinna med 20 mål eller mer – nu blev det "bara" tio.

– Det var som sagt nervöst i början och det gjorde att Chile till och med ledde med 4–2. Men visst var de bättre än vad vi trodde. Fast sammantaget tycker jag ändå att vi gjorde en stabil insats. Det var stabilt utan att glänsa, sammanfattade Fredrik Petersen.

Förbundskapten Ola Lindgren var inne på samma linje, att nerverna spelade de svenska spelarna ett spratt. Det är inte varje dag man inleder ett VM på hemmaplan.

– Sedan hade vi faktiskt lite besvär med deras offensiva försvar. Jag är glad för poängen men vet att vi kan mycket bättre än så här. Vi ser redan fram emot Slovakienmatchen, menade Ola Lindgren.

För övriga Ystadskillar gick det också skapligt. Mattias Andersson stod i den första halvleken. Motade inga bollar i början men kom sedan in i matchen och spikade igen i tio minuter innan Chile gjorde sitt femte mål. Kom upp i totalt elva räddningar.

Niclas Ekberg inledde även han lite darrigt med två missar men drog sedan dit en straff och två spelmål. Fick vila sig i andra när Jan Lennartsson kom in.

Oscar Carlén var ganska beskedlig i första halvlek men vaknade till liv i andra och drog dit några riktiga mörsare. Precis som Fredrik Petersen kom han upp i fem mål.

Matchen mot Slovakien spelas på lördag klockan 18.15.

Taner Caliskan
Fredrik Sörensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.