Nyheter

Kristianstad får högt betyg

Kristianstad gick in i VM med målsättningen att bli den VM-stad som hade den bästa folkfesten runt VM. Hur blev det? Bladetsporten har betygsatt festen.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2011
Supportrarna invaderade arenan. Fyra kungar enligt sportchefen Patric Nilsson.
Supportrarna invaderade arenan. Fyra kungar enligt sportchefen Patric Nilsson.Foto: 

Folkfesten – 2

Det skulle synas att det pågick handbolls-VM i Kristianstad.

Så var det sagt.

Och så var det bestämt.

Bengt-Åke Kjell är den som varit ansvarig för att skapa en folkfest, och hur gick det då?

Fotochefen Tommy Svensson hävdar att festen ute på stan gick på tomgång mest hela tiden och med facit i hand så är det svårt att säga emot honom.

Handbollarna i rondellerna.

Flaggorna på bussarna.

En röd matta från Stora Torg ner till Arenan.

Mer var det inte.

Men vad då, någon som är överraskad? Det är inte enkelt att skapa fest i Kristianstad i januari då vi slåss mot snö och kyla. Men det skulle kunna gå, åtminstone enligt Tommy Svensson. Svenska Rallyt i Karlstad fixar det varje år.

Nåja, inomhus gick det bättre för arrangörerna. Jag tänker på Lilla VM som blev en gigantisk succé. Skolklasserna på låg och mellanstadiet i Skåne tävlade mot varandra i form av mixade lag och finalen spelades i Malmö. En stor fest som blev ett minne för livet när kommunerna bjöd de deltagande eleverna på VM-biljetter.

Så betyget blir trots allt godkänt.

Kristianstad Arena – 5

Navet i själva verksamheten och anledningen till att Kristianstad tilldelades VM. Det var väl bara danskarna som i all sin okunskap beskyllde arenan för att vara en förvuxen gymnastiksal.

Kristianstad Arena är landets bästa handbollsarena och en idrottsarena som verkligen glänste inför hela världens befolkning. Modern, tät och ordentligt byggd. Arenan gungade under semifinalen mellan Danmark och Spanien, men den höll.

Mediecentret – 5

Presschefen Peter Malm tappade fem kilo under VM-festen.

Det var han ensam om.

Vi journalister gick upp det dubbla. Sena kvällar, mat på fel tider – och så en himla massa semlor på det.

Att anlägga ett mediacenter i Bollhallen var klockrent. Spelarna var tillgängliga direkt efter slutsignalen, så det var bara att ta för sig. Utländsk media var lyrisk. Jag pratade med Veronica från Tyskland, som inte gillade semlor, och hon sa varje kväll: "ich liebe Kristianstad."

Matcherna – 4

Åskådarna i Kristianstad bjöds på handboll, och idrott, när den är som bäst. Dödens Grupp var precis så fruktad och giftig som experterna tippat.

Frankrike vann VM.

Spanien tog brons.

Det var bara Tyskland som floppade, men deras supportrar skapade i gengäld en härlig inramning. Tillsammans med Mikael Kik och Björn Nilsson gjorde tyskarna matcherna till en fest.

Men det stora partyt var förstås semifinalen mellan Danmark och Spanien. Ett party i rött och vitt och en match som vi bär med oss så länge vi lever. Det blir inte häftigare, mäktigare eller fräckare än så.

Supportrarna – 4

Tyskarna kom i tusental, många i Heiner Brand-mustasch.

Danskarna klädde hallen i rött och vitt.

Tunisien hade hjälp av trummaren Jelassi Ridha, som gjorde vad han kunde för att stötta laget. I match efter match.

Men mina favoriter var tuppen, krokodilen och gorillan från Frankrike. Tänk er att åka 200 mil, betala dyrt för biljetterna och sen se festen från små, smala gorillaögon.

Annorlunda.

Festligt.

Och framför allt inte en huligan så långt ögat kunde se till säkerhetschef Ingvar Widells stora glädje.

Kändisfaktor – 5

Autografjägarna dras till stora mästerskap och handbolls-VM är inget undantag med stjärnor som Karabatic, Abalo, Mikkel Hansen, Johannes Bitter och Garcia. Alla kunde man träffa i Kristianstad.

Vi som kommit upp i åren drogs till Stefan Kretzschmar, tysk legendar som nu jobbade som expertkommentator åt tv-kanalen Sportl.

Andreas Jakobsson, före detta landslagsspelare i fotboll, fanns på plats en kväll, men det var först i samband med semifinalen som det hettade till på allvar. Det var då skvallertidningarna dök upp.

Den danske megaskådisen Mads Mikkelsen anlände i en limousine stor som ett hangarfartyg.

Strax efter honom kom kronprins Frederik – med Säpo i släptåg – och satte kunglig glans på turneringen.

* * *

Till sist måste jag naturligtvis avsluta med några rader om volontärerna. 330 frivilliga personer från tio handbollsföreningar i nordöstra Skåne som bidragit till att göra VM till en fest – till en succé.

Deras klubbar blir inte lottlösa. Var och en av de tio föreningarna är garanterade 50 000 kronor, men det kan bli mer än så.

Kristianstad ska sträcka på sig.

Vara stolt.

Pusta ut.

Och därefter söka OS-kvalet.

Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.