142 år sedan stambanan kom till Hästveda

Hässleholm • Publicerad 2 augusti 2004
I det nyinredda rummet har Lennart Neander samlat föremål som visar hur livet utmed järnvägen såg ut förr. BildER: Tommy Svensson
I det nyinredda rummet har Lennart Neander samlat föremål som visar hur livet utmed järnvägen såg ut förr. BildER: Tommy SvenssonFoto: 

På söndagen var det 142 år sedan stambanan kom till Hästveda. Då öppnades sträckan Hässleholm-Älmhult. Dagen till ära visade lokföraren Lennart Neander från Kalmar ett nytt utställningsrum i stugan intill banvaktsstugan i Hästveda hembygdspark.

Det doftar friskt av ny träpanel i rummet som också fått en bänk och ett bord från andra klassens väntrum i Hästveda stationshus. Dessutom har Lennart Neander, som är ansvarig i hembygdsföreningens järnvägsgrupp, samlat ihop föremål som förklarar hur lokföraren, banvakten och trafikavdelningen arbetade.

– Vi har fått pengar från Riksantikvarieämbetet, 22500 kronor, som vi använt till detta, berättar han.

Längre ned i hembygdsparken blandas de sista orgeltonerna från friluftsgudstjänsten med spelmanslagets repetition av "Gånglåt från Äppelbo" i ladan. Söndagen var nämligen hembygdsgårdens dag. Efter gudstjänsten kunde de cirka 100 besökarna titta på tändkulemotorer, veteranbilar och hantverk eller äta stenugnsbakat bröd med nykärnat smör.

Ingela Rutberg

HÄSTVEDA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.