Annons

15-årig flicka åtalad för misshandel

HÄSSLEHOLM. Våld, sex och droger. Där har ni ingredienserna i många av de tvåloperor som ”terroriserar” hemmen via våra tv-apparater. Men det var också ingredienserna i ett mål i Hässleholms tingsrätt i går. Med den skillnaden att målsägaren är 13 år och den åtalade 15 år och att drogen bestod av cigaretter.
Hässleholm • Publicerad 11 juni 2002

Det var en 15-årig flicka i nionde klass i en hässleholmsskola som stod åtalad för misshandel och utpressning. Offret var en 13-årig pojke. Enligt pojkens berättelse i rättssalen har flickan många gånger hotat honom och också tagit cigaretter från honom och hans kompisar. En januaridag i år satte flickan sina hotelser i verket. Flickan begärde att få pengar eller cigaretter av pojken, men då han vägrade blev han fasthållen av en av flickans manliga vänner. –Jag fick fyra val. Jag skulle ge dem pengarna, annars skulle de slå mig, slå min kompis eller så skulle jag gå med i flickans gäng, Bad Gang, berättade pojken samlat. Han lyckades springa därifrån och blev jagad in på en toalett och låste om sig. – Flickan sade då att hon kunde vänta där hela dagen, så jag stack ut pengarna genom springan, fortsatte pojken. Pojken hade lektion efteråt och mitt under lektionen kom flickan och hämtade honom för att gå till rektorn. – Hon gav mig ett knytnävsslag som träffade vänster öra och som gjorde ont, sade pojken. Ytterligare ett knytnävsslag utdelade flickan på skolgården. Dessutom hade hon erbjudit pojken sex på toaletten. Flickan hade en helt annan historia. Hon sade att pojken ofta lånade cigaretter av henne och också vid ett tillfälle lånat pengar av henne. Det var dessa pengar hon ville ha igen. Dessutom sade hon att pojken spridit lögner om att hon skulle ha våldtagit honom på toaletten och det var detta som hon ville reda ut hos rektorn. Flickan erkände att hon gett pojken en örfil, men skyllde knytnävsslaget på en kompis. Några pengar hade hon aldrig sett, uppgav hon. Två vittnen inkallades och ytterligare ett hördes per telefon. Två av vittnena vidimerade pojkens historia. Tingsrätten fann den 15-åriga flickan skyldig till misshandel och utpressning och dömde henne att genomgå ett program som ska utarbetas av socialtjänsten. Dessutom ska hon betala ett skadestånd på 5500 kronor till pojken, varav 500 är för sveda och värk och resten för kränkning. bo.erlandsson @kristianstadsbladet.se

Av Bo Erlandsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons