1970-talet inspirerar ljuddesignen

Hässleholm • Publicerad 25 maj 2007
Studenter från Interaktiv ljuddesign som medverkar på Siesta. Från vänster Mathias Arvidsson, Alex Nerini, Niklas Bengtsson och Viktor Svärm.BILD RONNIE SMITH
Studenter från Interaktiv ljuddesign som medverkar på Siesta. Från vänster Mathias Arvidsson, Alex Nerini, Niklas Bengtsson och Viktor Svärm.BILD RONNIE SMITHFoto: 

Ljuddesigneleverna på Norra Station kommer bland annat att ge Siestabesökarna retrokänsla á la 70-tal.

– Med en gammal tv-spelskontroll har jag tillsammans med två kompisar byggt ett instrument, där man styr ljud och grafik med kontrollen, berättar Viktor Svärm.

– För att riktigt få fram grabbrumskänslan har vi i tältet lagt trasmattor på marken och satt en gammal soffa, där man kan sitta och spela tillsammans och se på en tjock-tv.

– Där har mina studenter även använt tekniklådan "den lille elektrikern", men använt utgångarna för att testa kortslutning till att skapa ljud och grafik.

Det säger Anders-Petter Andersson, programansvarig för högskoleutbildningen Interaktiv ljuddesign.

– Det är en fantastisk händelse för oss att dels få visa upp designexemplar från det första årets kurser. Dels för att det är tredje gången vi samarbetar med Markan, och med detta dela med oss av vårt interaktiva bidrag till vidareutveckling av Hässleholms unika musik- och electronicamiljö.

– Den design som studenterna visar prov på har utvecklats under två-tre veckor under kursen musikprogrammering. Studenterna lär sig programmera datorn så att den fungerar som ett instrument man improviserar på.

– I tältet vill vi skapa något nytt. Det gör vi genom att låta den elektroniska musikens dansvänliga ljudvärld möta datorspel och mobilvärlden och där spelaren genom sitt handlande skapar sin ljudvärld, säger Anders-Petter Andersson.

Jan-Tuve Truedsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.