20-åring dömd till sex månaders fängelse

Tingsrätten i Hässleholm dömde på tisdagen en 20-årig man från Kristianstad till sex månaders fängelse för stöld, olaga hot, misshandel och vapenbrott.
Hässleholm • Publicerad 9 maj 2007

Mannen dömdes också att betala ett skadestånd på 18300 kronor till den 19-åring som han misshandlade och hotade med pistol i samband med en fest i Knislinge den 11 mars i år.

Den åtalade hotade en 19-årig man genom att ta fram en pistol och göra mantelrörelse. Han tryckte därefter pistolen mot halsen på 19-åringen. Under det tumult som uppstod lyckades 19-åringen ta pistolen från gärningsmannen. Den åtalade fick då tag i en köksstol som han misshandlade 19-åringen med.

Vid rättegången förklarade 20-åringen att han varken kunde erkänna eller förneka brotten eftersom han inte hade något minne av händelsen. Han berättade att den pistol som han hade med sig hade han köpt på en loppmarknad och att han inte visste att det var ett tillståndspliktigt vapen.

20-åringen dömdes också för en stöld i Norra Sandby där han tillsammans med några kompisar tog sig in i ett hus och lyfte ut en pelletsbrännare. Men de kunde inte fullfölja stölden eftersom polis snabbt var på plats och störde deras stöldplaner.

20-åringen hade sett en annons på nätet om att ett hus i Norra Sandby var hyresledigt och att huset värmdes upp med en pelletsbrännare. 20-åringen tyckte att brännaren var ett lämplig stöldobjekt eftersom huset var obebott. Vad han och hans kompisar inte räknade med att det fanns observanta grannar i området som slog larm till polisen.

När det gällde påföljdsfrågan så konstaterade tingsrätten att 20-åringen förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret och så sent som den 28 mars dömdes han för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel till skyddstillsyn.

Vid huvudförhandlingen yrkade kammaråklagare Eva Norberg på ett och ett halvt års fängelse, men med hänsyn till den åtalades ålder ansåg rätten att påföljden skulle bestämmas till sex månaders fängelse.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.