2002 var ett extremt väderår

Nederbörden var extrem i början på 2002.
Hässleholm • Publicerad 6 januari 2003
Åke Larsson och hans kollegor på reningsverket i Hässleholm observerar nederbörd och temperaturer åt SMHI.Bild: RONNIE SMITH
Åke Larsson och hans kollegor på reningsverket i Hässleholm observerar nederbörd och temperaturer åt SMHI.Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Vi ”simmade” säger Åke Larsson, som för 4 februari skrev att 80 procent av reningsverkets gårdsplan var under vatten.

2002 blir ett år vi sent ska glömma, och det både vad gäller nederbörd och värme. Reningsverket var kringflutet, och vi fick både länspumpa och valla in. Det säger Åke Larsson som är maskinist på Reningsverket i Hässleholm, där man mäter och rapporterar in nederbörd och temperaturer till SMHI.

– Att det kom mycket regn i fjor, att Finjasjön svämmade över och nådde sin hittills högsta nivå kommer vi ihåg. Men trots det finns det värre nederbördsrekord än fjorårets 903,7 millimeter. -94 uppmättes 941,7 och fyra år senare hela 967,2.

– Skillnaden var att då kom det stora regnmängder mitt på sommaren som växtligheten kunde ta åt sig. Så var det inte i fjor utan då kom nederbörden i januari och februari.

– Dessutom hade vattendragen fyllas på rejält redan under hösten 2001. På det kom de stora nederbördsmängderna i januari och februari–med 123,2 respektive 168,9 millimeter. – Det blev även en hel del nederbörd i maj–104,0. Men sedan var det sommar ända fram till mitten av oktober, då det de sista femton dagarna kom 131,8. I september som annars brukar vara regnrik kom så lite som 10,7.

168,9 är dock inget månadsrekord om man bortser från att februari bara har 28 dager. I juli -93 och september -94 kom de respektive månaderna drygt 178 millimeter. Sedan 1990 är det bara en månad som regnmätaren på reningsverket förblivit helt tom. Det var i juli -94 då också den högsta temperaturen på 30,5 grader uppmättes i Hässleholm. Sommaren 2002 kommer först på 9:de plats i värstingligan enligt statistiken som finns sedan 1991.

Enligt Åke Larssons noteringar var det fler åskdagar i fjor sommar (9) jämfört med de tre tidigare åren då det inte var mer än en-två åskdagar i juni-juli. Däremot upplevde jag inte åskan som särskilt sträng i fjor, säger rapportören.

En gammal och väl nött klyscha är att efter regn kommer solsken och det stämmer då verkligen in på 2002. Och när den långa sensommaren väl tog slut fick vi också snabbt vinterkänning. Redan mellan den 18 och 19 oktober kom första snön, snöblandat regn som i smält form uppmättes till 14 millimeter.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.