Annons

32 elever testade intelligent äventyrsland

Ska övningsfältet på Hovdala bli det intelligenta äventyrslandet? Förutsättningarna finns enligt den testdag som genomfördes i går.
Hässleholm • Publicerad 19 september 2003
Maria Lundahl var en liten tuff klättrare. Hon går i sexan på Vannarödsskolan.
Maria Lundahl var en liten tuff klättrare. Hon går i sexan på Vannarödsskolan.Foto: 
Hovdalafältet testades under torsdagen som äventyrsland. 32 elever i årskurserna 6-9 från kommunens skolor ingick i testpatrullen.
Hovdalafältet testades under torsdagen som äventyrsland. 32 elever i årskurserna 6-9 från kommunens skolor ingick i testpatrullen.Foto: 
Johanna Stjärnfäldt från Läredaskolan som tidigare prövat på väggklätning, tyckte det var häftigt med klättring i stora eken.BILDER: WILLY ALM
Johanna Stjärnfäldt från Läredaskolan som tidigare prövat på väggklätning, tyckte det var häftigt med klättring i stora eken.BILDER: WILLY ALMFoto: 
Vannarödsskolans fritidspedagog Kristina Thörnqvist föregick med gott exempel och var först nedför klippväggen
Vannarödsskolans fritidspedagog Kristina Thörnqvist föregick med gott exempel och var först nedför klippväggenFoto: 

Det intelligenta äventyrslandet är ett visionärt utvecklingsprojekt som startade när det stod klart att Hässleholms kommun skulle få köpa den nedlagda garnisonen med övningsfältet. Avsikten är att utveckla nya kunskaper och teknik om lärande, berättande, gestaltande och upplevelser i samspel med områdets natur, kultur och historia. – Testpersoner är 32 elever i årskurserna 6-9 i kommunen, och det blir en mycket annorlunda skoldag. Dessutom videofilmas allt, så det blir nästan som en dokusåpa i sin bästa form, sammanfattar projektledaren Bjarne Öhrling. Testdagen bör kunna ge oss en fingervisning om hur ett eventuellt arbete kan fortsätta, menar Bjarne Öhrling. Programmet kan utvecklas till olika publikgrupper, också barnfamiljer, vuxna, personal- och företagspaket.

Eleverna mötte under testdagen bland annat riddare och trollkarlar, blev arkeologer och gungade jättegunga. På ridslingan testade man bland annat att klättra i stora ekar tillsammans med en auktoriserad arborist, de Gourét Litchfield, samtidigt som man av kommunekologen Pernilla Olsson lärde sig om djur och växter som hittar mat och husrum i stora träd.

Annons

– Det var kul men jag var lite rädd, erkände Johanna Stjärnfeldt, 9B på Läredaskolan sedan hon firat sig ned från trädet. Men jag har klättrat en del på vägg tidigare, så det var inte helt nytt.

Roligt och spännande tyckte Isak Jönsson, Läreda 9C. Fast det var äckligt då man skulle ner, menar Emma Lindén som går 6B på samma skola.

På vandringsslingan mötte testarna bland annat en fåraherde medan det i den magiska skogen blandades magi, ekologi och kulturhistoria. I en samarbetsövning skulle man ta sig över Brönnestadsån och efter att ha provat på stenåldersmat fira sig ned för en hög klippa.

– Fy f... Aldrig tänkte jag. Även om det fungerar så gör jag det aldrig mer, säger Lisa Schönström från Bjärnums 9E efter att ha gått på rep över ån.

På nästa station hade ett par elever tillsammans med läraren Lars Unné på linjen vildmark och äventyr vid Naturbruksgymnasiet i Osby riggat upp för att deltagarna skulle fira sig ner från en 10– 15 meter hög klippvägg. – Det här bekräftar vad vi hela tiden trott och hur vi ska använda området, säger kommunalrådet Bengt Andersson som besökte testdagen under ett par timmar.

– Det räcker inte bara med naturen utan det behövs aktiviteter för att få ut folk. Men det får inte bli något tivoli utan aktiviteter på naturens villkor, och jag har inte hört något negativt om planerna.

– Det är en intressant utveckling. Kommunen har fått utvecklingspengar från region och ställer upp med embryot, påpekar Kjerstin Ulfvik-Jonasson från lokala Hässleholmspartiet Folkets väl.

– Men sedan är det småföretagarna som sak in och svara för verksamheten, det är ingen kommunal angelägenhet.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons