44-åring ställd inför rätta för misshandel

På fredagen inleddes rättegången mot den 44-årige man som åtalas för grov kvinnofridskränkning och omfattande misshandel av hustrun och de fyra barnen under lång tid. Vid rättegången förnekade mannen att han misshandlat barnen.
Hässleholm • Publicerad 8 december 2007

Han erkände att han misshandlat hustrun genom att slå till henne med öppen hand, men förnekade den omfattande misshandel och kränkning som han är åtalad för.

Hustruns juridiska biträde yrkade att mannen ska utge ett skadestånd till hustrun på 75000 kronor. Mannen medgav ett skadestånd på 6000.

Vidare yrkades att mannen ska utge skadestånd på vardera 47100 kronor till de fyra barnen. Ett skadeståndsyrkande som mannen motsatte sig eftersom han enligt egen utsago inte misshandlat barnen.

Det var på kvällen den 26 oktober i år som polis larmades till en lägenhet i Osby. Det var då som övergreppen mot hustrun och barnen uppdagades. Den aktuella kvällen hade hustrun blivit slagen med ett bräckjärn och ett knippe elsladdar. När han greps av polisen ropade han också på sitt hemlandsspråk till hustrun att hon inte fick säga något till polisen. I samband med gripandet försökte han också gömma undan de bräckjärn som han slagit hustrun med.

Den 44.årige mannen och hans 38-åriga hustru gifte sig 1989 och har fyra barn i åldrarna sju– 14 år. Familjen har bott i Sverige de senaste åren.

Enligt åtalet har mannen utsatt sin hustru och barnen för misshandel vid ett stort antal tillfällen under tiden februari till den 26 oktober i år.

Kammaråklagare Eva Norberg sa i gärningsbeskrivningen att var och en av de angivna gärningarna utgjort led i en upprepad kränkning av hustruns integritet och har varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla. Av rädsla för mannens angrepp vågade hon inte anmäla honom. Vid några tillfällen har han också hotat att döda henne genom att trycka en kniv mot hennes hals.

Mannen åtalas också för omfattande misshandel av sina barn genom att han slagit dem i ansiktet eller pryglat med ett elsladdsknippe som hann tydligen ofta använde vid bestraffningar. Det har även förekommit att han misshandlat barnen med ett bälte.

Rättegången mot mannen väntas pågå under tre dagar och avslutas på onsdag i nästa vecka.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.