45-årig åtalad för övervåld – friades

Tingsrätten frikände på onsdagen den 45-årige polisman som åtalats för övervåld genom batongslag vid ett ingripande mot två män i en bil i Bjärnum natten till den 8 april 2004.
Hässleholm • Publicerad 5 maj 2005

Polismannen har, enligt tingsrätten, haft stöd i polislagen för sitt agerande för att skydda sig själv och en ung kvinnlig kollega.

Åklagare Kristian Augustsson hade yrkat på fällande dom för misshandel, alternativt tjänstefel.

En polispatrull bestämde sig för att titta närmare på en bil som kom körande på länsväg 117 vid Bjärnum, eftersom bilen såg risig ut och saknade rätt kontrollmärke.

Bilen bromsade in och poliserna trodde att bilen skulle stanna vid vägkanten. I stället fortsatte bilen in på en mindre väg till ett närliggande hus. Poliserna körde efter, eftersom de trodde att bilföraren skulle försöka smita.

När polisen fick stopp på bilen rusade de ut för att kontrollera föraren och passageraren, som omedelbart ifrågasatte varför poliserna var efter dem. Den kvinnliga polisen försökte då få mannen lugn, men han var mycket uppretad.

I detta läge bedömde den manlige polisen att hans kvinnliga kollega hamnat i svårighet och han kom till undsättning.

Tingsrätten skriver i domen att det är märkvärdig att mannen i den anmälan om polisvåd som han gjorde några timmar efter händelsen inte uppgav något om att han fått ett batongslag över bröstet. Rätten utesluter inte att den skada som han hade högt upp på bröstet kan ha uppkommit när han häftligt tryckets upp mot kanten av biltaket. Därför frias polismannen från misstanken om ett batongslag mot bröstet.

Tingsrätten konstaterar vidare att polismannen ingrep först sedan han uppfattade att hans kvinnliga kollega var i trångomål. När situationen trappades upp såg sig polismannen föranlåten att försöka lugan ner mannen genom att slå honom på benen med batongen. En underlåtenhet att agera skulle, enligt domen, ha fått till följd att poliserna eftersatt sin egen skäkerhet. Rätten menar at det i efterhand är lätt att säga att ingripandet kunde skett med ett beydligt större inslag av psykologi och att det då troligen hade fått ett annat förlopp.

Tingsrätten anser emellertid att det finns stöd i polislagen för polismannens agerande i " den olyckligtvis uppkomna situationen, som polismannen uppfattade som hotfull". Han har därför, enligt tingsrätten, varken gjort sig skyldig till misshandel eller tjänstefel.

Polismannen hade riskerat att avskedas i händelse av fällande dom.

Lars Åström

044-18 56 49

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.