60 år sedan examen – kärt återseende för studenter

1943 tog 28 elever studentexamen vid högre allmänna läroverket i Hässleholm. Nu 60 år senare träffades 10 av studenterna för att prata gamla minnen och återuppleva den högtidliga dagen när de fick ta på sig den vita mössan.
Hässleholm • Publicerad 17 maj 2003
Ett glatt återseende när Ove Söderqvist från Kristianstad och Anna-Greta Bengtsson möttes.
Ett glatt återseende när Ove Söderqvist från Kristianstad och Anna-Greta Bengtsson möttes.Foto: 
Vid studentträffen deltog från vänster bakre raden Ove Söderqvist, Kristianstad, Alf Lindberg, Markaryd, Gundborg Regnell, Lund, Helge Palmqvist, Hyltebruk, Stig Johansson, Hässleholm och Folke Berglund, Stockholm. Främre raden Anna-Greta Bengtsson, Flyinge, Ingeborg Rubbmark, Malmö, Brita Öste, Grödinge och Evy Tyrberg, Karlskrona.
Vid studentträffen deltog från vänster bakre raden Ove Söderqvist, Kristianstad, Alf Lindberg, Markaryd, Gundborg Regnell, Lund, Helge Palmqvist, Hyltebruk, Stig Johansson, Hässleholm och Folke Berglund, Stockholm. Främre raden Anna-Greta Bengtsson, Flyinge, Ingeborg Rubbmark, Malmö, Brita Öste, Grödinge och Evy Tyrberg, Karlskrona.Foto: 
Det fanns mycket att prata om när 1943-års studenter i Hässleholm träffades vid 60-års jubileet.
Det fanns mycket att prata om när 1943-års studenter i Hässleholm träffades vid 60-års jubileet.Foto: 

Studentmössan fanns med även vid jubileumsfirandet på fredagen. Under årens lopp hade dock, de från början vita, mössorna fått en mera gulaktig ton.

Det var den tidigare Hästvedabon Folke Berglund från Stockholm som var initiativtagare till fredagens studentjubileum. Av de ursprungliga 28 studenterna är 20 fortfarande i livet, men av olika anledningar var det endast tio av dessa som hade möjlighet att ställa upp på jubileumsfesten som hölls på Ekehus.

Till måltiden på Ekehus var det endast studenterna som var inbjudna, men vid kaffesamkvämet på Hovdala och kvällsträffen i Ove Söderqvists sommarstuga vid Hovdala var de gamla studenternas äkta hälfter också välkomna. – Detta är vårt fjärde jubileum, vi har tidigare firat 30, 40, och 50 års jubileum, berättade Folke Berglund.

Studentexamen var en relativt ny företeelse i Hässleholm 1943, eftersom den första kullen gick ut 1939 vid det då nya Hässleholms högre allmänna läroverk. Det fanns en latin och en reallinje. – Vi grabbar tog studenten 14 dagar innan flickorna, eftersom vi skulle göra militärtjänst. Så för vår del var det studentexamen lördagen den 8 maj, säger Folke Berglund.

Även om de flesta av 1943-års studenter haft sin uppväxt i Hässleholm och grannkommunerna, så är de nu spridda runt om i landet. Av studentkullen från 1943, är det endast Gertrud Jönsson, Norra Sandby, Erik Oldensten och Stig Johnsson som bor i Hässleholms kommun.

Gertrud Jönsson och Erik Oldensten hade däremot inte möjlighet att närvara vid jubileumsträffen.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.