Annons

65 miljoner för högskola

En gastronomisk högskola, vidareutbildning för livsmedelsbranschen och ett upplevelsecentrum med regional mat. Gastronovum heter Hässleholms kommuns förslag till gastronomisk utbildning. Den planeras att byggas intill Hässleholmsgården för 65 miljoner kronor.
Hässleholm • Publicerad 13 september 2001
"Vi tror självfallet på vårt förslag". Det säger kommunalrådet Bengt Andersson, som igår presenterade kommunens förslag till gastronomisk utbildning tillsammans med arkitekten Krister Wall och projektledaren Annica Hansson-Borg.
"Vi tror självfallet på vårt förslag". Det säger kommunalrådet Bengt Andersson, som igår presenterade kommunens förslag till gastronomisk utbildning tillsammans med arkitekten Krister Wall och projektledaren Annica Hansson-Borg.Foto: 

Hässleholms kommun tävlar med Kristianstad och Tomelilla om att få en gastronomisk utbildning förlagd till sin kommun. Igår presenterade Hässleholms kommun sitt förslag kallat Gastronovum. Tanken är att bygga en ny byggnad höger om allén intill Hässleholmsgården. Byggnaden ska även innehålla lokaler för vidareutbildning för livsmedelsbranschen och ett upplevelsecentrum för allmänheten. Investeringen beräknas bli 65 miljoner kronor och är tänkt att delfinansieras av näringslivet. Representanter från hotell, restaurang, handel och livsmedelsindustrin har tillfrågats om råd under projektets gång. – Om Hässleholm får projektet, räknar vi med att mellan 10 och 15 företag är med och planerar från början, säger Per-Åke Thall, konsult som har arbetat med att knyta kontakter för projektet. – Branscherna har uttryckt ett stort behov av vidareutbildning och kompetensutveckling för sin personal och med fler aktörer är det också lättare att finansiera ett så stort projekt. Fyller vi huset med olika aktiviteter kan vi även ta ut hyror för att finansiera, säger Per-Åke Thall. En del av konceptet är att sammanföra utbildningen med ett upplevelsecentrum. – Upplevelsecentrat ska rikta sig till allmänheten, näringslivet, studenter, turister och andra besökare. Där ska man kunna uppleva mat och måltider, också med hjälp av IT-baserad teknik, säger projektledaren Annica Hansson-Borg. – Speciella upplevelserum ska ha teman som jakt, fiske, lantbruk och ett rum vigs åt utländsk mat där man med hjälp av en klimatanläggning ska kunna uppleva olika världsdelars och länders mat i rätt temperatur, säger hon. Ett annat rum ska anpassas för utbildning enligt den så kallade Saperametoden. Ett team från grundskolan utbildar skolbarn i smaker av olika livsmedel. – Vi planerar också ett mediecentrum med tv-studio. Företag och organisationer kan boka in sig och själva spela in matprogram, så tillhandahåller vi utrustning, säger hon. Ytterligare en avdelning är Bonnerian, en marknadsplats för lokalt och regionalt odlad mat. Byggnadens placering är genomtänkt i förhållande till omgivningen. – Det finns anknytning till Hässleholmsgården och dess historia. Byggnaden är nedtonad med fasaden mot Hässleholmsgården, medan fasaden mot besökarna på vägen är mer spektakulär, säger arkitekten som ritat huset, Krister Wall. Hässleholms fördelar är själva konceptet och det geografiska läget, menar kommunalrådet Bengt Andersson (s). – Utbildningen vänder sig till personer i hela Sverige och vi har utmärkta kommunikationer med tåg åt alla väderstreck, säger han. – Vägnätet strålar också samman i Hässleholm. Här är en knutpunkt för turister utomlands via inkörsportarna Ystad, Trelleborg, Malmö och Helsingborg. Och så ligger vi centralt med tanke på flygplatserna i Kristianstad och Ängelholm. – Vi har också beaktat att det finns studentliv, vilket vi har med IT-utbildningar och kvalificerad yrkesutbildning, säger Annica Hansson-Borg. Högskolan väljer förslag i november. Om Hässleholm vinner, beräknar projektets företrädare att börja bygga nästa höst och att det står klart enligt kraven till hösten 2003. marcus.haraldsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons