Annons

Ägna sommaren åt bokläsning

Låt ingen hängmatta i sommar hänga tom, fyll dem alla med uppslukande litteraturkonsumenter. På biblioteken finns mycket att välja på för dig med behov av andlig motion under sommaren.
Hässleholm • Publicerad 23 juli 2008
Monica Englund tycker att man ska prioritera tid till läsning. Det är bra för hälsan. Bild: Annica JönssonFoto: 

I snitt ägnar skåningen 20.9 minuter per dygn åt att sluka böcker, det är mer än genomsnittssvensken.

På Hässleholms bibliotek märks det tydligt att på sommaren finns mer tid för nöjesläsning. Utlåningen av kurslitteratur går ner och skönlitteratur lånas flitigt.

Annons

Förra måndagen besökte hela 1 300 personer biblioteket. I snitt ligger besökar-antalet på ungefär tusen. Och att läsa är bra säger Monica Englund som är bibliotekarie.

- Det är en form av andlig motion som är lika viktig som fysisk motion för att man ska må bra. Det finns forskning som visar att kultur, inte bara läsning, är bra för hälsan.

Oavsett om man har lässvårigheter eller vill ha riktigt tunga litterära utmaningar, så finns böcker som passar, menar Monica Englund.

Själv läser hon varje dag och har så gjort sedan hon var fyra år. Trots att hon jobbar med böcker hela dagarna tröttnar hon aldrig på dem.

- I någon form är en bok alltid till nytta. Ska man laga mat, fixa i trädgården eller köpa en ny bil så finns en bok som passar, det finns så många varianter. Men självklart tycker jag inte om alla böcker som finns, säger Monica Englund.

Biblioteket bjuder på mer än vanliga böcker. Tidningar från hela världen finns tillgängliga med hjälp av datortjänsten "library pressdisplay", och så finns möjlighet att låna cd-böcker. Cd-böcker har blivit en riktig succé.

Fler människor som annars inte skulle läsa ägnar tiden i bilen eller vid strykbrädan till "läsning" och efterfrågan på biblioteket ökar ständigt.

Vad läser hässleholmarna då?

I topp på utlåningslistan ligger Camilla Läckbergs "Tyskungen".

Monica Englund tycker absolut att Camilla Läckbergs böcker hör hemma på biblioteket trots att hon inte vunnit kritikernas beundran.

Annons

Förr i tiden var nog tröskeln högre för vilka böcker som kom in på biblioteken. Nu tar de in det folk vill läsa helt enkelt.

På andra plats ligger "potensgivarna" av Karin Brunk-Holmqvist och på tredje plats återfinns Björn Hellbergs "Paria".

Bland bokhyllorna står historieintresserade Nils Boklund med boken "Hjälten från Troja".

Förutom historiska romaner läser han en del deckare också. En halvtimmas läsning varje kväll brukar det bli, sommar som vinter.

Marie Brandt 0451-830 50 marie.brandt@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons