Åklagaren begär prövning av förskingringsdom

HÄSSLEHOLM. Även biträdande chefsåklagare Pernilla Åström begär att hovrätten ska pröva tingsrättens dom mot den kommunanställda kvinnan i Hässleholm som under fyra års tid förskingrade 853000 kronor från kommunkassan.
Hässleholm • Publicerad 24 januari 2001

Tingsrätten dömde kvinnan till 18 månaders fängelse för grov förskingring, samt att hon skulle betala skadestånd till kommunen motsvarande de belopp som förskingrats.

För en vecka sedan överklagade den dömda kvinnan tingsrättens dom, där hon i första hand yrkar att åtalet mot henne ska ogillas. På onsdagen överklagade även åklagaren domen. Biträdande chefsåklagare Pernilla Åström yrkar att kvinnan ska dömas till ett längre fängelsestraff än det som tingsrätten utdömde.

Åklagaren menar att kvinnan har förskingrat ett mycket högt belopp. Hon har utnyttjat det förtroende hon åtnjutit genom en lång anställningstid på arbetsplatsen. Vid det flertal tillfällen har hon begagnat sig av falska fakturor och vilseledande bokföring. Kvinnan har också vid flera tillfällen förfalskat sin överordnades namnteckning genom att själv skriva attester med dennes namn.

Förfarandet har också pågått under flera år.

Åklagaren menar att straffvärdet för brottsligheten är cirka 2 år och sex månader. Viss hänsyn kan tas till att kvinnan förlorat sin anställning och att hon kan få svårigheter att få nytt arbete. Men även sedan hänsyn tagits till kvinnans personliga förhållanden så anser åklagaren att hovrätten bör skärpa tingsrättens straff till 20 månaders fängelse.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.