Akut bemanningsbrist hotar deltidsbrandkåren
Det är inga överord att påstå att räddningsavdelningens vara eller icke vara så att säga hänger på gärdsgården. Det kan gå kvickt, varnar Bo Svensson, en av Vinslövs fyra styrkeledare och deltidsbrandman sedan 27 år.
– Vill Vinslövsborna ha kvar den trygghet som det innebär att ha en räddningsavdelning så måste fler ställa upp. Men vi som är med ser positivt på situationen och hoppas att de pröva på-tillfällen som ska ordnas i vår ska fylla luckorna, säger han.
– Var inte rädd för att ta kontakt och få information. Det finns plats för både killar och tjejer. Dagens räddningstjänst ser bra mycket annorlunda ut än när vi började då det mest handlade om att släcka bränder. Nu gör man samhällsinsatser, utför regelmässigt sjukvård, tar hand om hjärtstopp och andra trauman, då man för det mesta är först på plats före ambulansen.
– Den sista en och en halv månaden har vi haft två husbränder i Vinslöv. Där har det varit helt avgörande för utgången att räddningsavdelningen fanns, säger Bo Svensson. Folket kunde bo kvar, det känns väldigt fint och visar på att tidigt insats alltid är bra. Grundorganisationen för en deltidsbrandkår är 1+4 personal på varje skift. Att man har fyra skift och då har jour var fjärde vecka. Så ser det inte ut i Vinslöv som i fjor hade 80-talet utryckningar, utan man är nere på 1+2.
– Det är där vårt nya lätta fordon – skärsläckaren som går igenom både trä, betong och järn – kommer in. Med tre personal går det inte att utföra en rökdykarinsats, det görs då av heltidarna som kommer från Hässleholm, berättar Tom Petersen som varit deltidsbrandman i 31 år och även han släckledare. – Men i några lägen är situationen än värre med bara två på ett skift. Den absoluta smärtgränsen för en deltidskår. Problemet är att några jobbar utombys och då får vi som är kvar hemma ta deras dagjour. Förr när kåren hade 20 personal och alla jobbade i byn var byte inget problem. Det blir det nu när det bara är sex–sju kvar att byta med.
Enligt Bo Svensson och Tom Petersen är det för få arbetstillfällen i Vinslöv och att företagens organisation är så slimmad att man inte kan undvara någon. Det hindrar räddningstjänsten från att rekrytera personal till sina deltidskårer.
– Det finns även andra subjektiva värderingar som påverkar, att man prioriterar familj och fritid i stället för att binda upp sig var fjärde vecka, övningar och utbildning. Dagens unga är inte lika intresserade som vi var. Man är rörligare och åker hellre utomlands, säger Bo Svenson.
– Sedan är det fysiken. Kraven är höga och det är många i den gruppen, där deltidarna brukar rekryteras, som inte klarar testerna för att bli antagen till brandmannautbildning, konstaterar Tom Petersen.