Annons

Allt fler vill gå på vävkurser

HÄSSLEHOLM. Sedan många år har Studiefrämjandet värnat om hantverkskunnandet, att det inte bara ska bevaras utan också utvecklas. – Idag tror jag vi är det enda studieförbundet som har vävning i vår cirkelverksamhet och nu går vävningen en nyrenässans till mötes, säger Marianne Ström som är kontaktperson med vävcirklarna.
Hässleholm • Publicerad 18 september 2001
Välarvoderad ordförande för Breab är kommunalrådet Christer Adelsbo. Bild: PER ROSENQVIST
Välarvoderad ordförande för Breab är kommunalrådet Christer Adelsbo. Bild: PER ROSENQVISTFoto: 

– Det har förändrats bara på några år. Idag har vi väntelista till våra vävcirklar. Vävning tar tid, deltagarna hoppar inte av så fort utan vill istället utvecklas. Idag har vi ett 60-tal deltagare på kurser i Gumlösa, Hässleholm, Finja, Röke och Bjärnum, och några deltagare är inne på sitt 20 år. På måndagskvällen var det vernissage på en tre veckor lång samlingsutställning i Studiefrämjandets lokaler på Bragegatan i Hässleholm. Deltagarna har bidragit med en stor mängd alster, allt från trasmattor, gubbtäcken, smålandsväv, rips, röllakan och till damast. I dukar, konstvävnader, västar, väskor och så vidare. Några av Studiefrämjandets veteraner som kursledare är Lena Carlsson i Fjärlöv och Borghild Svensson, Röke. Båda har varit vävlärare i mer än 30 års tid och fanns på plats under vernissagen tillsammans med flera kursdeltagare. – Det är första gången vi ordnar en speciell vävutställning. Tidigare har vi visat olika konsthantverk, påpekar Marianne Ström. – Deltagarna har kommit med mycket fina alster. Sedan är det också meningen att deltagarna ska turas om att bemanna vävstolen. Där ska det växa fram en lång trasmatta under de veckor som utställningen pågår. – Utställningen är också vårt bidrag till Hemslöjdens slöjd- och hantverksvecka ”Redig Skånsk Slöjd” som startar den 30 september. jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons