Allt ska bort – då är till och med hissen till salu: ”Vi får riva byggnaden”
En portabel tramporgel, teakskänk, gamla räfsor, leksaker, gardiner, en talarstol, porslin, orimligt många stolar i olika utföranden. Eller varför inte en hiss, griffeltavlor eller en riktigt lång hatthylla?
Hörjas gamla församlingshem ska bort, men först ska så mycket som möjligt som finns i byggnaden hitta nya ägare. Porten slås upp på lördagsförmiddagen klockan 10.
– Idén kom efter att beslutet i våras var fattat att huset ska rivas. Jag tror att det var jag som sa ”kan vi inte bara ha en loppis med allt”, säger kyrkoherden.
Hon visar runt i lokalerna som är från slutet av 1800-talet och som innan det var församlingshem inhyst såväl skola som bank och bibliotek. Det minner också sakerna som nu är till salu om. Inte bara genom den robusta bankvalvsdörren strax innanför entrén, utan också i form av böcker, griffeltavlor och stolar.
Hårdraget kan man säga att allt i lokalen är till salu. Men om man vill ha med sig innerdörrar eller de stora glaspartier som finns intill bankvalvet kan man behöva återkomma kring en tid att hämta. Och om någon är spekulant på hissen eller bankvalvsdörren får den personen vänta tills rivningslovet är klart.
– Ytskiktet på huset behöver vara helt när vi stänger på lördag kväll eftersom vi inte vet hur länge vi behöver vänta på rivning. Fönster, ytterdörrar, väggar och tak måste vara kvar – men eftersom vi inte ska värma upp det så går elementen att köpa.
Även om man från Tyringe församlings sida varit sen med annonseringen om utförsäljningen hoppas Eva H Olsson att loppisbesökarna letar sig fram.
– Det finns generellt ett stort intresse för loppis i bygden, det ser man bara på trycket som var på loppisen i Röke i somras. Ju mer vi kan få sålt, desto mer kan vara till nytta för någon annan samtidigt som vi inte behöver slänga det.
Pengarna som kommer in kommer bokstavligt talat att användas på platsen där församlingshemmet nu står.
– De ska användas till försköningen av marken där församlingshemmet nu står. Den dag som huset är borta så använder vi pengarna till det församlingen vill ska vara där, om det så är en syrenberså eller ett utegym. Pengarna kommer inte lämna platsen.
Vad händer med det som inte köps?
– Vi har ju vår second hand Kyrkbanken nere vid torget i Tyringe. Får vi saker över efter lördagen så kan vissa saker hamna där. Annat kanske skänks eller hamnar på återvinningen, säger kyrkoherden.
Det var i våras som beslutet togs om att Hörja församlingshem ska rivas. Standarden på huset har hunnit bli eftersatt och själv har församlingen inte använt lokalerna de senaste tre åren. Den luggslitna byggnaden är i princip det första som möter den som kommer till Hörja på riksväg 24 från Rökehållet, och placerad mitt emellan kyrkan och kyrkogården är det svårt att sälja lokalen till någon utomstående aktör.
– Just i Hörja finns det fler samlingslokaler, både Hörjagården och Byastugan bara ett stenkast härifrån. Vi har märkt att när vi haft våra arrangemang i de lokalerna har det kommit fler än när vi haft dem här. Och vi har ett gott samarbete med Hörjagårdsföreningen, säger Eva H Olsson.
Flera föremål har också redan fått sin nya hemvist hos nämnda förening. Till exempel är en av spikarna för väggtallrikar tom. Där, bland tallrikar med alla Sveriges domkyrkor, fanns också en tallrik med Hörja kyrka.
– Det vittnar om en stolthet över bygden. Den finns nu i säkert förvar, tillsammans med bland annat gamla fotografier och syföreningens gamla gästböcker, säger Eva H Olsson.
När huset kommer att rivas är inte bestämt.
– Vi har fått grönt ljus från länsstyrelsen att vi får riva byggnaden, men kommunen har lite fler frågor. Dessutom är det en kostnadsfråga, rivning och sanering kommer att kosta en del, så vi vet inte om det blir under 2025 eller dröjer längre tid.