Ändrad policy för värmepumpar

Miljönämndens ändrade policy när det gäller värmepumpanläggningar inom det känsliga området kring Vinslöv, innebär nu att invånarna i Vanneberga by får möjlighet att installera jordvärmepumpar.
Hässleholm • Publicerad 27 augusti 2004

Anledningen till nämndens ändrade policy är de revideringar som gjorts när det gäller skyddsområdena.

Beträffande Ignabergaområdet så är det fortfarande oklart om det blir någon förändring eftersom det fortfarande pågår diskussion om skyddsområdets omfattning. Flera fastighetsägare har tidigare begärt att få installera jordvärmepumpar men fått avslag.

När det gäller detaljplanerna för Garnisonsområdet och planen för Finjasjö Park, så anser miljönämnden att det finns vissa betänkligheter när det gäller närheten till planerade industriområden samt att det finns befintliga skjutbanor i närområdet som kan ge upphov till bullerstörningar för de planerade bostadsområdena.

Miljönämnden godtar den utredning och det åtgärdsförslag som Eftec AB lämnat för Dinols gamla industriområde i Hässleholm.

Eftec har flyttat från området men åtagit sig att ansvara för de saneringsåtgärder som krävs efter mer än 50-års kemisk teknisk industriverksamhet inom detta område.

Eftec sålde fastigheterna och markområdet till fastighetsbolaget Minnesberg AB den 1 augusti i år och senast den 1 september ska Eftec ha tömt cisternerna på området. Eftecs saneringsansvar för efterbehandlingsåtgärderna av området kvarstår.

Miljönämnden går nu in med en begäran till miljödomstolen i Växjö om att domstolen ska utdöma viten om fem gånger 5000 kronor för en fastighetsägare i Ignaberga, som trots upprepade anmaningar inte utfört de kontrollbesiktningar av sina oljetankar som han blivit ålagd att utföra av miljönämnden.

Ewe Nilsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.