Antalet deltidsbrandmän dalar

2013 har också inneburit en ändrad organisation för räddningstjänsten i Hässleholm. Fyra skift har blivit fem skift på räddningstjänstens huvudstation i tätorten Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 10 januari 2014
Uppröjningsarbete efter stormen Simone.
Uppröjningsarbete efter stormen Simone.Foto: Foto: Moa Dahlin

– Den 1 november startade vi med fem skift, alla skift har var sin insatsledare. Det är sex personer i varje skift, vilket gör att vi utökat styrkan av heltidsbrandmän till 30 tjänster, säger Daniel Sirensjö, räddningstjänsten Hässleholm.

– Fyra skift är klara för operativ verksamhet enligt ett rullande schema och det femte arbetar med det vi kallar det breddade uppdraget. Det handlar om utbildning och förebyggande verksamhet ute bland allmänheten. Alla fem skiften snurrar runt på de olika uppgifterna, så att alla får göra allt, fortsätter Daniel Sirensjö.

Satsningen på mer personal finansierar delvis sig själv, då en utökad och mer flexibel organisation minskar behovet av såväl övertidsuttag som antal sommarvikarier.

Bakom förändringen ligger bland annat en kraftigt dalande popularitet för att vara deltidsbrandman, vilket tvingar fram en utökning av antalet heltidsbrandmän.

– För en tio år sedan hade vi 124 deltidsbrandmän i Hässleholms kommun. I dag har vi 79 deltidsbrandmän i kommunen.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Jörgen Jörgensen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.