Annons

Äpplen och tulpaner på Hovdalas skördefest

Hässleholm • Publicerad 25 september 2003

Försäljning, dofter, musik och upplevelser. Det trycker slottsförvaltningen på Hovdala på, när det på söndag den 28 september är dags för årets skördefest. Det är tredje året, men första gången vi arrangerar själva säger intendent Inger Torebo.

– Det är viktigt och roligt att uppmärksamma både egna och andras odlarmödor – och att koppla till vår historia. Efter visst detektivarbete har vi lyckats komma över tio äppelträd av sorten Hampus. – Äppelexperter är överens om att den svenska moderplantan kommer från Hovdala men här har vi inte längre sorten kvar. Mikael Ehrenborg som på 1700-talet var i den Holländska arméns tjänst i 24 år var otroligt trädgårdsintresserad och förde äppelsorten till Sverige.

Annons

– Han byggde också Orangeriet och där har vi nu tio träd som vi ska sälja. Det är först till kvarn som gäller.

Anette Åström som är historiskt bevandrad om Hovdala berättar att det även ska säljas tulpanlökar från Rönneholms slott. Där har man gamla sorter och slotten har en koppling. På 1500-talet ägdes de båda av släkten Laxmand.

– Men besökarna ska inte bara handla utan ta sig runt på Hovdala. I Vita salongen kan man se när konservator Karin Hermerén restaurerar Jens Mikkelsen-porträttet, berättar Lina Holmberg.

– Man vandrar vidare till Folkastuan och marmeladtävlingen, visningen av trädgården och idéutställningen i Orangeriet om kommande mattider och dukningar med utgångspunkt från åren 1687 och 1773.

– Det är inte bara vuxna som kan tävla med sin hemlagade marmelad. Barn upp till tolv engagerar och uppmanar ta med en rolig grönsak. Jury är slottets egen snapphane.

Jan-Tuve Truedsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons