Arbetsmiljöverket kräver klara instruktioner

HÄSSLEHOLM. Arbetsmiljöverket kräver att Hässleholms kommun senast den 30 april redovisar vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits vid den kommunala Återvinningsverkstaden. Detta med anledning av den olycka som inträffade i Återvinningsverkstaden i slutet av januari i år, då en anställd skadades av en gräsklippare.
Hässleholm • Publicerad 12 februari 2001

En av lärarna vid Återvinningsverkstaden höll på att kontrollera en motorgräsklippare på verkstaden. Klipparen var igång eftersom läraren skulle kontrollera avgassystemet. Hade han sänkt ned handtaget på klipparen så att den främre delen höjdes något över golvet.

I detta ögonblicket kom en annan anställd fram och av okänd anledning stack han höger hand in under kåpan på klipparen.

Trots att läraren skrek till så var olyckan ett faktum. Rotorn på klipparen skadade fingrarna på höger hand.

–Att helt förebygga arbetsskador är mycket svårt för att inte säga omöjligt. Ovanstående exempel illustrerar detta tydligt. säger Arbetsmiljöinspektionen i sin skrivelse till Hässleholms kommun. Men samtidigt vill man lyfta fram några viktiga saker i sammanhanget.

–Det är viktigt att det finns skriftliga instruktioner när det gäller den allmänna maskinhanteringen. Det är också en fördel om de skriftliga instruktionerna kvitteras med namnsignatur.

Vidare är det viktigt att det finns säkerhetsmarkeringar på golvet vid de maskiner som används vid träslöjdshallen. Det gäller bandsåg, svarv och övriga maskiner där det bedöms motiverat. På så sätt minimeras riskerna att stöta till eller störa maskinoperatören i arbetet, säger Arbetsmiljöinspektionen i sin skrivelse till kommunen.

Hässleholms kommun uppmanas nu att ta fram skriftliga instruktioner och rutiner vad som gäller vid introduktion för ny personal. Det ska också finnas instruktioner för den allmänna maskinhanteringen.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.