Asiaterna tuffaste hindret i jakt på VM-guld

Först SM-guld och sedan EM-guld. Nu ska industrielektrikern Martin Lindelöw, 20, mäta sig med de bästa i världen. Han utser asiaterna till sina huvudmotståndare. ”De jobbar inte utan tränar hela tiden.”
Hässleholm • Publicerad 7 augusti 2019
Martin Lindelöw åker till yrkes-VM i Kazan, Ryssland, om ett par veckor. Där ska han utmana asiaterna om guldmedaljen.
Martin Lindelöw åker till yrkes-VM i Kazan, Ryssland, om ett par veckor. Där ska han utmana asiaterna om guldmedaljen.Foto: Tommy Svensson

Under åtta veckor har Martin Lindelöw förberett sig för yrkes-VM i Kazan, Ryssland. Han tränat under sin semester, på helgerna och dessutom fått lite extra ledigt från jobbet på Automationsteknik i Hässleholm.

– Det är mycket tid men asiaterna tränar också väldigt mycket. De jobbar inte utan tränar bara, säger Martin Lindelöw.

Hur vet du det?

– Så är det. Det är deras kultur.

Inga förutfattade meningar?

– Ha ha, kanske lite. Men så har det varit i tidigare yrkes-VM. Det har min expert berättat.

Experten är läraren Håkan Nilsson på Österänggymnasiet i Kristianstad, där Martin Lindelöw tog studenten för två år sedan.

Han är på väg dit på tisdagen för att träna. Skolan har all nödvändig träningsutrustning och för Martin Lindelöw står dörrarna öppna.

Här förbereder han sig för de fyra moment som tävlingen består av. De tävlande får 14 timmar på sig att bygga en anläggning. Knapplådor ska sättas upp, kabelvägar konstrueras, styrskåp byggas. Därefter väntar programmering av anläggningen, till vilket ytterligare fyra timmar är avsatta.

De avslutande momenten utgörs av en timme felsökning samt en timme elritningsmodifiering.

Allt kommer att ske i en för ändamålet nybyggd mässhall i miljonstaden Kazan, bland annat känd för sin elektroniska industri, i ryska delrepubliken Tatarstan. Staden ligger 2 492,2 kilometer från Hässleholm, om man tar bil och färja. Martin Lindelöw kommer dock att färdas med flyg från Stockholm, via Moskva, med avfärd den 19 augusti.

– Yrkes-VM har vuxit sig stort i många länder. Det är inte som fotbolls-VM och OS men väldigt stort, säger Martin Lindelöw.

Hässleholmspågen är rejält taggad inför mästerskapet, naturligtvis stärkt av sina tidigare framgångar. Det har snart gått ett år sedan han vann yrkes-EM i Budapest, Ungern, som följdes av 100 000 människor på plats.

100 000 personer var på plats vid yrkes-EM i Budapest. VM är ännu större.
100 000 personer var på plats vid yrkes-EM i Budapest. VM är ännu större.Foto: Tommy Svensson

Hur påverkas du av ett gott självförtroende?

– Det påverkar lite grann men det är bäst att inte låta det mentala spela in för mycket. Det är bara att köra på.

Har du kartlagt dina motståndare?

– Nej, jag har inte tittat på några namn men vet vilka länder som brukar vara framgångsrika, vilka som har duktiga tävlande. Men jag kan inte påverka det så mycket utan kan bara göra mitt bästa.

Har du någon målsättning på VM?

– Jag vill ta guld eller gärna hamna på prispallen i alla fall. Men får jag en så kallad Medal of Excellence, som delas ut om man når över ett visst poängtal, så är jag nöjd.

Hur påverkar dina framgångar din attraktivitet på arbetsmarknaden?

– Om jag skulle söka ett nytt jobb så skulle det inte vara några problem att få, men jag trivs där jag är.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.