Åtalad för otillåten miljöverksamhet
Bolaget hade träffat ett avtal med markägaren om att frakta bort större markstenar som placerats i ett nedlagt grustag norr om Hässleholm för ett tiotal år sedan. Stenarna skulle användas för att renovera hamnen i Helsingborg. Cirka 1700 ton hade fraktats bort innan länsstyrelsen fick ett anonymt tips om att det eventuell förekom en olovlig täktverksamhet på den aktuella fastigheten.
Länsstyrelsens utredning slog fast att det hela handlade om en otillåten täktverksamhet och utkrävde en miljösanktionsavgift av PNB på 52000 kronor.
Utöver denna avgift väckte sedan miljöåklagaren Mats Palm i Malmö åtal mot den ansvarige arbetsledaren inom PNB.
Åklagaren menade att det var fråga om ett klart fall av olaga täktverksamhet, även om markstenarna fraktats dit för att fylla igen ett gammalt grustag.
Enligt naturvårdsverkets direktiv för vad som gäller för tillståndspliktig täktverksamhet så faller den verksamhet som bedrevs inom området klart inom ramen för dessa bestämmelser. Stenar har flyttats från ett område där de legat en längre tid. Stenarna var nu bevuxna med gräs och sly. Den åtalade arbetsledaren erkände de faktiska omständigheterna, men han sa samtidigt att han aldrig hade en tanke på att stenbortforslingen skulle betraktas som en täktverksamhet.
Arbetsledaren berättade att han sysslat en hel del under årens lopp med grus- och bergtäkter, men när stenarna fraktades från Hässleholmstrakten till hamnen i Helsingborg under våren 2000, var den nya miljölagstiftningen inte helt klar.
Åklagaren sa vid rättegången att han inte hade någon anledning att anta att den åtalade arbetsledaren uppsåtligen gjort sig skyldig till något miljöbrott, men åklagaren menade att arbetsledaren borde ha gjort vissa förfrågningar innan verksamheten inleddes. Åklagaren yrkade också att den åtalade skulle dömas till ett högre bötesstraff.
Tingsrätten meddelar dom i målet om 14 dagar.
ewe.nilsson
@kristianstadsbladet.se