Annons

Åtalades för att ha köpt hembränt

HÄSSLEHOLM. En 76-årig man och hans 36-årig styvson åtalades på onsdagen inför tingsrätten i Hässleholm för brott mot alkohollagen. 36-åringen medgav att han tillverkat drygt 300 liter sprit i bostaden i Hässleholm samt i föräldrahemmet, medan hans 76-årige styvfader endast medgav att han tillverkat 8-10 liter.
Hässleholm • Publicerad 20 september 2001

Två män i 35-årsåldern åtalades också för brott mot alkohollagen eftersom de köpt sprit av 36-åringen i ett års tid. Biträdande chefsåklagare Pernilla Åström menade med stöd av 36-åringens uppgifter att de båda männen i 35-års åldern vardera köpt cirka 150 liter hembränd sprit i femlitersdunkar under ett års tid. De båda åtalade spritköparna medgav endast att de köpt 45 liter under perioden. Åklagaren yrkade att den 36-årige sprittillverkaren och de båda köparna solidariskt ska betala en avgift till staten på 60000 kronor. Statens krav baseras på priset av den billigast spriten ca 200 kronor litern, som kan köpas legalt i landet. När det gällde den 76-årige mannen så åtalades han för att ha tillverkat cirka 300 liter i sin bostad under de senaste fem åren. Enligt åklagaren är även han skyldig att betala en ersättning till staten på 60000 kronor. Men 76-åringen menade att det hela måste bero på ett missförstånd. Han hade vid husrannsakan i bostaden erkänt större sprittillverkning än vad han gjort sig skyldig till, eftersom han skulle ”skydda” styvsonen. Enligt hans uppfattning hade han endast tillverkat 8-10 liter sprit under perioden. Åklagaren yrkade på fyra månaders fängelsestraff för den 36-årige sprittillverkaren, med hänsyn till den 76-årige mannens ålder och personliga hälsotillstånd så menade åklagaren att påföljden kunde stanna vid villkorlig dom. För männen som köpt den hembrända spriten yrkade åklagaren på villkorlig dom och böter. Dom i målet meddelas den 27 september. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons