Auktion hos unik förening

Hässleholm • Publicerad 5 maj 2005
När auktionsalstren är på plats har (från vänster) Marianne Pettersson, Ulla Aronsson, Kerstin Jönsson och Ann-Catrin Folkunger-Svensson tid för en kort fikapaus.
När auktionsalstren är på plats har (från vänster) Marianne Pettersson, Ulla Aronsson, Kerstin Jönsson och Ann-Catrin Folkunger-Svensson tid för en kort fikapaus.Foto: 
Mona Svensson som varit med i Hårsjö syförening i 40 år, förbereder 100-årsjubileet och auktionen.BILDER: TOMMY SVENSSON
Mona Svensson som varit med i Hårsjö syförening i 40 år, förbereder 100-årsjubileet och auktionen.BILDER: TOMMY SVENSSONFoto: 
Under eftermiddagens förberedelser hann man bara med en snabbfika.
Under eftermiddagens förberedelser hann man bara med en snabbfika.Foto: 
Det rustas till fest i Hårsjö gamla skola där syföreningen ska ha den hundrade auktionen. Margit Olsson och Eva Johansson (till höger) bär in ved till kaminen som finns i "skolsalen". Till vänster ses Ann-Catrin Folkunger-Svensson och Gunnel Jönsson.
Det rustas till fest i Hårsjö gamla skola där syföreningen ska ha den hundrade auktionen. Margit Olsson och Eva Johansson (till höger) bär in ved till kaminen som finns i "skolsalen". Till vänster ses Ann-Catrin Folkunger-Svensson och Gunnel Jönsson.Foto: 
Låt hjärtat va´ me´, har gällt för syföreningsdamerna i Hårsjö i hela 100 år.
Låt hjärtat va´ me´, har gällt för syföreningsdamerna i Hårsjö i hela 100 år.Foto: 

Det som är unikt med Hårsjö syföreningen är att den aldrig haft vare sig styrelse eller ordförande. Och den här kvällen, dagen före valborgsmässoafton, ska man ha sin hundrade auktion under lika många år.

Får damerna bestämma så är det så det ska förbli även framöver. Det är liksom föreningens signum förklarar de. Margit Olsson är snabb med svaret varför det fungerar så bra med bara en kassaförvaltare och att man hjälps år att vara sammankallande.

– Det är vanligt folk, och så är vi så bra kompisar och kan bestämma saker tillsammans.

Hårsjö är en liten by fem-sex kilometer sydväst om Vittsjö, på vägen mot Röke. Syföreningen startades av lärarinnan Karin Bengtsson. Föreningen hade cirka 25 medlemmar och samlingarna var fjortonde dag liksom auktionerna hölls i skolan.

– Det enda som egentligen förändrats är att medlemsantalet sjunkit till sju-åtta aktiva och att vi nu träffas hemma hos varandra. Men fortfarande när jag gifte mig och flyttade hit för 40 år sedan samlades vi i skolan, säger Mona Svensson.

– Förhoppningen är att få med ungdomarna som flyttat tillbaka och bosatt sig i bygden. Vi har funderat men inte kommit på någon bra sött att få med dem.

De har varken intresse eller tid, medan vi tillhör den generation som tycker om att sy och handarbeta, menar Ulla Aronsson.

– För oss har syföreningen haft en social funktion, fortsätter Marianne Pettersson. Det var inte många av oss som hade tillgång till bil.

– Symötena var en möjlighet att komma ut och träffas och vi cyklade gärna hit. I dag är det få som är hemma dagtid, och efter jobbet har de hem och familj att ta hand om.

– De flesta av oss är "utbölingar". Vi har gift oss och flyttat hit men våra män har gått i skolan, berättar Ann-Catrin Folkunger-Svensson.

– Både min man och dotter har gått här, påpekar Marianne Pettersson. Monica han gå 1-2: an här innan skolan ledes ner 1963

Bland damerna är det bara föreningens kassör Eva Johansson som gått i Hårsjö skola. Vi var 20 elever, 3-6gick tillsammans i en klass, berättar hon.

– Här, där vi har auktionen, hade vi vårt klassrum och där intill bodde läraren. På den tiden fanns det ingen sådan smidig kamin utan en stor spaltugn, och den vecka man var ordningsman hade man också som uppgift att bära in veden.

– Dagens elever skulle inte känna igen sig. Det var uppställning i led i avklädningsrummet (kapprummet) innan vi fick gå in, och skollunchen var smörgåsar och en flaska mjölk som man fått med hem-ifrån på morgonen.

– Någon gång hände det att pojkarna fick känna på rottingen Men jag var snäll och slapp även skamvrån, påpekar Eva Johansson.

I dag är skolan Hästhults AIK:s lokal men syföreningsdamerna återvänder traditionsenligt dit och har sin auktion. Och eftersom föreningen inte tillhör någon organisation har pengarna fördelats till en rad olika ändamål. Det har varit till EFS, Lapplandsmissionen, Lutherhjälpen lika väl som bidrag till nytt porslin och nya gardiner i skolan. Och nu senast till offren för flodvågskattastrofen.

– Det mesta vi fått in på en auktion har varit 27000 och det brukar komma mellan 30-50 personer. I kväll är jubiléet det viktigaste. Vi har skickat ut en hel del inbjudningar och ska vi bjuda på kaffet och de hembakta kakorna för att det är jubileum.

När Kristianstadsbladet talar med Mona Svensson ett par dagar senare är hon mycket nöjd.

– Det blev en helt fantastisk kväll. Det blev både en hemvändardag och det folk som aldrig tidigare varit här.. Det kom inte mindre än 70 besökare. Vi sålde handarbeten och varor som besökarna haft med sig och skänkt, för 23050 kronor.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

VITTSJÖ
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.