Annons

Ballingslöv starkast i Byakampen

Solen sken, publiken fanns och deltagarna hade kul, allt var upplagt för en bra dag när byarna runt om Hässleholm drabbade samman för den klassiska Byakampen. I lördags var det alltså långlördag i Hässleholm och mycket stod på programmet.
Hässleholm • Publicerad 27 augusti 2001
Tillräckligt? Ett moment i Byakampen var att vispa ett ägg så hårt att äggvitan inte rann ner på storbonden. Bilder: PIERRE ALEXANDERSSON
Tillräckligt? Ett moment i Byakampen var att vispa ett ägg så hårt att äggvitan inte rann ner på storbonden. Bilder: PIERRE ALEXANDERSSONFoto: 

Byakampen på dagen och krogrundan senare på kvällen var dagens huvudpunkter, men det fanns också annat och se på, alltifrån loppis till veteranbilar. Dit folk hittade bäst var ändå Första Avenyen där Byakampen utspelade sig. Det gällde för varje by här runt i bygden att samla ihop ett lag med en storbonde eller bondmora som lagledare. Lagen som hade letat sig in i Hässleholm i år var Hässleholm, Bjärnum, Vittsjö, Ballingslöv och Hästveda. – Jag upplever inte det svårare i år att samla ihop folk än vad det har varit de andra åren, trots att det är fjärde gången, säger Roger Nilsson, Hesslecity. Det börjades med en kvalomgång klockan tolv och fortsatte med en final två på eftermiddagen. I finalen skulle man bland annat vispa ett ägg så hårt att äggvitan inte rann ner på storbonden eller bondmorans huvud, armbrytning och pricka rätt med vattenballonger. Här vet jag inte vem som blev mest blöt, deltagarna, publiken eller den enväldige domaren Sven Jinert. Deltagarna själva hade säkert minst lika roligt som publiken, för det spexades och hejades om vartannat. När själva tävlingen var slut skulle det vinnande laget koras, precis som de andra åren var det ett nytt lag som steg upp på prispallen och hämtade den åtråvärda bucklan, nämligen Ballingslöv. De som såg mest chockade och förvånade ut var nog också Ballingslöv. Segern grundlades på att Jonas Frohm var överlägsen i armbrytning, han vann alla sina matcher. – I morse i bilen hit ringde vi och anmälde oss, så det här hade ingen av oss ens vågat hoppas på, berättar Jenny Fransson i det vinnande laget. – Vi har alltså inte förbrett oss någonting, imorse sydde jag kjolen, fortsätter hon. Som vanligt fanns en rad lokala kändisar bland deltagarna. Brottaren Peter Stjernberg, orienteraren Åke Jönsson, som utmärkte sig mest genom att försöka dränka domare Jinert med en vattenbalong, Mr Hästveda Kaj Alfredson, som naturligtvis var ortens storbonde, revyartisten Roger Liljenberg från Bjärnum (eller om det nu var en kvinnlig dubbelgångare.) Många fanns således på plats, men mest saknades drängar från Vittsjö, som hade ett helkvinnligt lag. Följande desperata fråga fanns på ett medhavt plakat: De ä sao tomt i vaora sängar Ha Vittsjö inga drängar? Vaor ä ni, vi ha pengar nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Helena Carlsson 0451–830 50
Av Helena Carlsson 0451–830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons