Bara en pizzeria klarade kraven

Pizzeriorna i Hässleholm klarar inte miljökontorets krav. Endast en av 25 inspekterade pizzerior godkändes och fick kommunens Smiley för bra rutiner och god hygien.
Hässleholm • Publicerad 19 april 2014
Pizza.
Pizza.Foto: 

Det var i våras som miljökontoret genomförde oanmälda inspektioner på 25 pizzerior i Hässleholms kommun. De kontrollerade bland annat råvaror, förvaring och hantering av livsmedel, rengöring, temperatur, personlig hygien och redlighet, det vill säga om konsumenterna får de ingredienser som anges på menyerna.

Endast en pizzeria klarade sig helt utan anmärkningar och fick kommunens smiley. I övrigt varierade resultatet mellan en och elva avvikelser per pizzeria.

Flest avvikelser gäller temperatur, där 13 av 25 verksamheter hade avvikelser, och redlighet där 18 av 25 verksamheter hade avvikelser. Avvikelserna inom området temperatur handlade oftast om att temperaturen var för hög i kylar och i några fall om att varmhållningstemperaturen var för låg.

- Det är slapphet och slarv. På några ställen stängdes grillningen av kebab av och på och man förstår inte hur allvarligt det är då det gör att bakterierna kan få frodas, säger Sven-Inge Svensson, miljöchef i Hässleholms kommun.

Vad gäller redligheten så var den vanligaste produkt som bytts ut fetaost. 16 av 25 pizzerior hade bytt ut fetaosten mot salladsost. Fem pizzerior hade bytt ut oxfilén mot annat nötkött, vilket oftast var bogrulle.

- Man kan förundra dig över att man köper bogrulle som ser ut som oxfilé och serverar salladsost i stället ör fetaost. Det är lite alarmerande, säger Sven-Inge Svensson.

Uppföljningar hos pizzeriorna ska nu göras av miljökontoret.

Maria Sällberg
Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.