Annons

Barkborren har börjat nytt angrepp

Hässleholm • Publicerad 1 september 2003

Barkborren har haft ett gynnsamt år speciellt i nordöstra Skåne. Redan i augusti har en andra generation påbörjat nya angrepp och Skogsvårdsstyrelsen uppmanar nu skogsägarna att vara vaksamma och fälla angripna träd.

– Normalt brukar årets kull lämna trädet i augusti och borra ner sig i marken för att övervintra. Men i år har hannarna börjat anlägga parningskammare redan nu. Vi har noterat angrepp i nordöstra Skåne och i Blekinge, säger Gunnar Isaksson på Skogsvårdsstyrelsen.

Annons

Angreppet syns som brunt gnagmjöl på stammarna och i spindelnät. För att förhindra ett större angrepp nästa år bör angripna träd fällas och upparbetas under hösten.

– Den varma sommaren har medfört att larverna färdigutvecklats redan i juli och lett till ett angrepp av den nya generationen. Förra årets extremt torra och varma sommar och den torra vintern har dessutom gett torrskador på sina håll, vilket gör att träden är stressade och lättare att angripa.Lena Timelin

Nordöstra Skåne
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons