Bergendahls tar höjd för nytt lager
– Lagret byggs för att möta framtiden och den tilltänkta expansion som komma skall, där Hässleholm ska utgöra navet. Vi ska kunna serva fler butiker. Tanken är att vi i princip ska kunna dubbla omsättningen på kolonialvaror och öka antalet City Grossbutiker, säger Joakim Åstrand, tillförordnad logistikchef på Bergendahls.
I dag är Bergendahls nummer fyra på den svenska dagligvarumarknaden.
32 meter högt
I somras påbörjades bygget av det 32 meter höga lagret. Just nu håller entreprenören Peab på att färdigställa byggnaden som ska slutbesiktigas i maj.
– I februari nästa år tar vi över lagret. Men vi hoppas på att kunna ha det i drift i augusti för att lagra varor som det inte är så hög omsättning på vissa tider på året, som till exempel grillkol, säger Joakim Åstrand.
När det tas i bruk görs det som ett kombinerat plock- och pallager för högfrekventa livsmedel, vilket innebär volymvaror som kräver påfyllning ofta. Sådan varor är till exempel chips, blöjor och papper.
Volym på höjden
Bergendahls nuvarande centrallager på Läreda industriområde omfattar 33 000 kvadratmeter. Den nya delen har en yta på cirka 4 500 kvadratmeter och ska serva såväl City Grossbutiker i hela landet, som aktörer som Matöppet och Matrebellerna.
– Höjden gör att vi får en stor volym. Vi kommer att ha 18 000 pallplatser i höglagret. Vi kommer kunna ta emot tre lastbilar inklusive släp i timmen, bara i höglagret, säger Joakim Åstrand.
Lastbilschaufförerna ska sätta varorna på ett band. Systemet sorterar själv ordrar och fyra pallkranar kommer automatiskt att fylla på lagret. Vid behov kan ytterligare två stycken kranar installeras.
550 anställda
I dag arbetar omkring 550 personer på Bergendahls anläggning Hässleholm. Lagret kan innebära att ytterligare någon person anställs, men tanken är att man med hjälp av tekniken ska kunna hantera större volymer med samma personal.
– Med automation ökar flexibiliteten och vi kan ha öppet dygnet runt med en produktionshastighet som snabbt kan regleras upp och ner beroende på efterfrågan, säger Jesper Steffens, som är automationsansvarig på Bergendahls.
Flera utbyggnader
Anläggningen i Hässleholm har företaget byggt ut i många omgångar sedan etableringen 1978. Och att mer plats finns för ytterligare utbyggnad även efter höglagret står klart.
Det är här man vill expandera om behoven finns framöver.
– Hässleholm ligger logistiskt bra till för dagligvarudistribution i Sverige. I dag produceras de flesta dagligvaror i Sverige mellan Skåne och Mälardalsområdet, säger Joakim Åstrand.