Annons

Besvärande kontrakt upphör efter 49 år

HÄSSLEHOLM. Den 31 december 1953 undertecknade företrädare för dåvarande Sösdala kommun ett kontrakt med stiftelsen för Lunds Studentkårs friluftsgård i Lillsjödal utanför Sösdala. Sösdala kommun betalade en engångssumma på 4000 kronor , för att kommuninvånarna i Sösdala skulle få tillgång till friluftsgårdens badplats vid Lillsjödalassjön.
Hässleholm • Publicerad 18 januari 2001

Kontraktet som löper på 49 år har varit en belastning för både Sösdala och sedermera Hässleholms kommun, eftersom kommunen i 49-års kontraktet åtog sig att hålla anläggningen i gott skick, vilket också innebar att sjön skulle vara badbar.

Under 50-talet när kontraktet skrevs var Lillsjödalssjön en populär badplats, bland annat förekom simskoleundervisning i den lilla sjön. Men vattenkvaliteten har varit si och så och det har ofta varit så att miljökontoret med ledning av sin provtagning sagt att badvattnet varit med tvekan tjänligt. Flera gånger har den lilla sjön mer eller mindre tömts på vatten. Bottenslam har körts bort och ny sand har lagt på botten, men saneringsåtgärderna har inte givit något hållbart resultat.

Annons

Flera gånger har kommunen också fått renovera dämmena vid sjön.

De avtal som fritidsförvaltningen i kommunen nu förhandlat fram med stiftelsen Lunds Studentkårs frilufsgård, innebär att stiftelsen själv ombesörjer renoveringen av dammen medan kommunen står för kostnaden.

Det nya avtalet innebär samtidigt att avtalet upphör två år tidigare än det ursprungliga 49-års avtalet.

Fritidsnämnden begär därför ett anslag från kommunstyrelsen på 300000 kronor för att avsluta det gamla avtalet med Lunds Studentkårs friluftsgård.

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons