Betalningar styrdes till eget konto

HÄSSLEHOLM. Det blev fällande dom och ett års fängelse för den man i 50-årsåldern som stått åtalad för grov trolöshet mot huvudman.
Hässleholm • Publicerad 30 november 2001

Hässleholms tingsrätt konstaterade att han styrt betalningar till sitt eget bankkonto, för arbeten som utförts av bolaget han var anställd i. Fakturorna är att betraktas som falska, beloppet som undanhållits högt och förmodligen bidraget till att företaget sedan gick i konkurs. Tingsrätten finner det ställt utom allt tvivel att den åtalade utan tillåtelse skrivit ut fakturorna, och att det inte fanns någon överenskommelse om extraknäck. Tingsrätten anser det också svårt förstå att den åtalade skulle ha kunnat utföra så pass mycket arbete som det rör sig om på sin lediga tid. Det finns arbeten som kunnat identifierats såsom utförda av bolaget, och tingsrätten menar att sannolikheten att den åtalade i privat regi utfört arbetet på samma fastigheter är så liten att den inte är värd att beakta. Därigenom har han gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman och genom att utnytta sin ställning som den ende som hade rätten att utföra vissa inspektioner och besiktningsarbeten är brottet att betraktas som grovt. Biträdande chefsåklagare Pernilla Åström hade yrkat på att den åtalade skulle dömas till minst ett år och åtta månaders fängelse. Någon annan påföljd än fängelse kan inte heller ifrågakomma enligt tingsrätten. Men man tog hänsyn till att det gått lång tid sedan brotten begicks (1995-97) och de negativa konsekvenser som domen kommer att medföra för mannen. Dessutom ska han betala skadestånd med 234373 kronor jämte ränta till konkursboet. jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.