Bilköpare fick rätt i tvist mot Hörbyfirma

Hässleholm • Publicerad 8 december 2007

Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar nu en bilfirma i Hörby att betala en hässleholmare för de utlägg han haft samt utan kostnad rätta till felet på bilens baksäte.

Det var den 24 maj i år som en man från Hässleholm köpte en Volkswagen Passat kombi av årsmodell 2000 av bilfirman för 75000 kronor.

Drygt en vecka efter köpet upptäckte han att spolarvätskecylindern till strålkastarna läckte och att baksätet inte gick att fälla.

När köparen reklamerade felen uppgav bilfirman att garantin endast omfattade fel som utgör trafiksäkerhetsrisker, därför vägrade bolaget att åtgärda felen. Enligt försäljningsannonsen skulle bilen vara välvårdad.

Köparen antog därför att fel som han upptäckte inte skulle finnas på bilen.

Bilägaren åtgärdade själv felet på spolarvätskecylindern till en kostnad av 702 kronor.

Däremot går baksätet fortfarande inte att fälla.

Eftersom det inte finns någon utredning i ärendet som visar att felen inte funnits vid köptillfället så anser reklamationsnämnden att felen ska bedömas som ursprungliga och inte uppkomna efter försäljningen.

Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar därför bilfirman i Hörby att genast betala reparationen av spolarvätskecylindern samt avhjälpa felet på bilens baksäte.

Ewe Nilsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.