Annons

Bjärnum kan få motocrossbana

För att stärka ungdomsverksamheten i samhället har Bjärnums Motorklubb Sorken planer på att anlägga en motocrossbana vid Agnsjön i Bjärnum.
Hässleholm • Publicerad 10 september 2003

Föreningen har gjort vissa bullermätningar i området och då funnit att en framtida motocrossverksamhet inte behöver bli störande för omgivningen. Bjärnums Motorklubb har i första hand vänt sig till Stiftelsen OD Krooks donation med en ansökan om att få arrendera alternativt få använda en del av Stiftelsens mark vid Agnsjön i Bjärnum. Föreningens mål är att anlägga en motocrossbana där det i huvudsak ska bedrivs verksamhet för ungdomar.

Marken har tidigare varit i kommunal ägo och har använts som stentipp.

Annons

Under en period fanns där en miniracingbana med relativt stor verksamhet. I närheten av det tänkta området för motocrossbanan finns i dag en vandringsled, vit slinga, runt Möllerödssjön samt ett stickspår, röd slinga, som även denna leder till Möllerödssjön.

Motorklubben har samtidigt skickat en ansökan till Miljökontoret i Hässleholm för att få miljönämndens synpunkter på en eventuell motorbana i området.

Föreningen säger att man i ungdomsverksamheten tänker bedriva knattecross med tvåtaktsmotorcyklar från 50-80 cc. I vuxenverksamheten handlar det om tvåtaktsmotorcyklar från 125-250 cc samt fyrtaktsmotorcyklar från 250-650 cc.

Banan kommer att användas under perioden mars-oktober under tisdagar och torsdagar mellan klockan 16.30-20.00 samt lördagar 10-15.

Klubben tänker anlägga banan i egen regi genom att iordningställa banan i etapper och använda fyllningsgrus som finns tillgängligt i närområdet. Detta innebär att banans storlek kommer att ökas efterhand som schaktmassor finns tillgängliga.

Föreningen har gjort bullermätningar vid det tilltänkta området för motocrossbanan. Vid bullermätningen användes olika motorcyklar för att mäta bullernivåer vid vandringsleden runt Möllerödssjön och vid en sommarstuga sydväst om Agnsjön.

Bullernivåerna vid körning uppmättes till 54 respektive 64 dB vid vandringslederna och till 53 dB vid sommarstugan. De högsta värdena som uppmättes i området var 73-80 dB när lastbilar passerade på närliggande väg 117.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons