Annons

"Bo på hembygdsgård" kittlar sinnena

HÄSTVEDA. Den som söker en upplevelse utöver det vanliga ska i sommar ta chansen att ”bo på hembygdsgård”. Initiativet kommer från hembygdsförbundet men i Hästveda har man haft en levande hembygdsgård ändan sedan 1966. – Men det spökar inte i den gamla 1700-talsgården, försäkrar Ingrid Einarsson vars familj sköter STF-vandrarhemmet på entreprenad.
Hässleholm • Publicerad 27 juni 2001
Historiens vingslag. Det finns två 17090-talsgårdar i Hästveda hembygdspark. Det här är den så kallade Rävningestugan.
Historiens vingslag. Det finns två 17090-talsgårdar i Hästveda hembygdspark. Det här är den så kallade Rävningestugan.Foto: 
Uppleva svenskt kulturarv. Att bo på hembygdsgård är att vakna upp i en miljö som kittlar flera sinnen. Interiör från Rävningestugans Storstuga i Hästveda hembygdspark. Bilder: PIERRE ALEXANDERSSON
Uppleva svenskt kulturarv. Att bo på hembygdsgård är att vakna upp i en miljö som kittlar flera sinnen. Interiör från Rävningestugans Storstuga i Hästveda hembygdspark. Bilder: PIERRE ALEXANDERSSONFoto: 
På entreprenad. Ingrid Einarsson och hennes familj driver vandrarhemmet på entreprenad.
På entreprenad. Ingrid Einarsson och hennes familj driver vandrarhemmet på entreprenad.Foto: 

– En del av våra gäster frågar med fasa om det spökar i Rävningestugan, man tycker det är lite kusligt. Andra med glimten i ögat och önskan att det ska spöka.

– Jag har då inte märkt något. Det är snälla hus och vad jag hört har det aldrig hänt några hemskheter på gården. Det säger Ingrid Einarsson som för nio år sedan anställdes som vandrarhemsvärdinna av hembygdsföreningen och nu för andra säsongen driver vandrarhemmet i egen regi.

Annons

– Husen mår bättre av att det bor och vistas människor i dem. Det var också tanken då hembygdsföreningen bildades. Att man skulle dela med sig, att folk skulle få chans att uppleva det gamla och känna historiens vingslag. Så långt vi moderna människor nu kan komma det gamla. Det ser inte ut riktigt som på 1700-talet i den gamla gården från Rävninge som fortfarande har kvar sitt stråtak. Ingen kan och vill leva så idag. Det finns faciliteter som kök och toalett. Och i storstugan som används som ett gemensamt sällskapsrum har man sträckt sig så lång så att det finns en TV.

– Förutom hembygdsgård och museum är det samtidigt ett STF: s vandrarhem. Förutom Rävningestugan har vi också bäddar i den gamla banvaktstugan som en gång stått i Mammarp strax utanför Hästveda. Dessutom finns det också bäddar i sex mindre stugor i parken och handikappanpassade serviceutrymmen, fortsätter Ingrid Einarsson. – Många som kommer hit blir helt förstummade och undrar om man verkligen får använda det, att man vågar låta folk göra det. Samtidigt gör Hästveda till något exotiskt, genuint och äkta som gästerna kommer ihåg. Det finns inte många hembygdsgårdar som fungerar så här, i Skåne är det bara en till och det är Carlsgården i Staffanstorp.

– Vi har mellan 1200-1300, ibland upp till 1500 gästnätter per år. Säsongen är från den 1 april till siste oktober och hit kommer alla kategorier. Barnfamiljer, yngre, äldre ...

– Det är mest svenskar. Från utlandet dominerar danskar och tyskar men vi har också haft gäster från så avlägsna länder som Indien och Nya Zeeland som legat över här, berättar Ingrid Einarsson. Antalet gästnätter är mycket beroende av vädret. Sol och värme gynnar kustturismen, men är det halvbra väder söker man sig gärna inåt landet.

– Sedan är det stor skillnad på till exempel svenskar och tyskar. Svensken vill ha aktiviteter, ska till sta’n och handla och hinna med att göra en massa saker.

– Tysken kan sitta en hel vecka i en stol och koppla av med en bok. Njuta av att komma bort från alla människor. Bort från alla människor i storsta’n för att njuta av tystnaden och fågelsången i skogen.

Det kan de få här och säsongen ser bra ut hittills berättar Ingrid Einarsson.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons