Böcker som kan stärka ungas självförtroende
– Blir man triggad? Blir man påmind om jobbiga saker om man själv mått dåligt?
En tjej i första årskursen på barn- och fritidsprogrammet, Jakobsskolan, blir lite konfunderad när temat för årets läsprojekt presenteras: Psykisk ohälsa.
Att det blev just detta tema föddes ur en diskussion mellan stadsbiblioteket och skolan, som samarbetar kring läsprojektet. Det är ett ämne som ofta kommer upp till diskussion. Bibliotekarierna landade i tre böcker (se faktaruta), som på olika sätt tangerar frågan.
Johanna Lindqvist, biträdande rektor på Jacobsskolan, uttrycker stolthet över att läsprojektet återkommer i år igen.
– Det här är något jag brinner för och ville satsa på, trots att det kostar en slant. Jag är stolt över att vi som yrkesskola gör detta. Varje år blir det fler läsare, vilket ger effekt på språkutveckling och föder självförtroende.
Projektet innebär 20 minuters schemalagd läsning varje morgon.
– För många blir det en skön start på dagen, lite lugn och ro innan vi drar igång, säger Christel Wadbro, förstelärare, svenska.
Lästiden är inte slumpartat vald, berättar hon.
– Forskning visar att runt 15 minuter av läsning varje dag utvecklar ordförrådet.
Skolans bibliotekarie Anna Klaar och svenskläraren Tove Dahlén ger en levande presentation av läsprojektets tre böcker inför eleverna på barn- och fritidsprogrammet.
– Hon berättar om hur mycket som händer i hennes huvud och liknar det vid tinnitus. Men det är bara ett ljud, hon har en hel orkester i huvudet, säger Anna Klaar om huvudpersonen i en bok.
Eleven Cassandra Nilsson lyssnar uppmärksamt och vet ganska snart vilken bok hon ska välja.
Tycker du om att läsa?
– Nja, inte om jag inte hittar rätt bok. I slutet av nionde klass skulle vi göra en bokanalys och alla böckerna var så tunga.
Vad får du ut av läsning?
– Bättre ordförråd, man ser nya perspektiv och kan lära sig att hantera situationer. Men det tar sådan tid, ha ha!
Kompisen Sofie Bertilsson är däremot en flitig läsare.
– Jag läser jättemycket. Det är rogivande.
Vad föredrar du att läsa?
– Fantasy. Det är det som är problemet med de här böckernas tema. Det ligger för nära. Jag vill bara bort, sitta ner och läsa men befinna mig någon annanstans.
Petronella Andersson har däremot inget emot temat, tvärtom. Som konfirmandledare är det vanligt att psykisk ohälsa kommer upp till diskussion.
– Och jag tyckte mycket om boken ”I taket lyser stjärnorna” (ungdomsroman av Johanna Thydell).
Att sälja in läsningen på en yrkesskola är inte alltid enkelt, eftersom många har begränsad läsvana. Utvärderingar från åren med läsprojektet (lite mer än ett decennium) visar dock att över 90 procent av eleverna varit positiva.
Läsprojektet ger även andra effekter.
– Många av de här ungdomarna möter vi på stadsbiblioteket. När de fått ett ansikte på oss genom projektet blir det lättare att komma fram och ställa frågor. Det knyter band och sänker trösklar, berättar bibliotekarierna Evelina Estefors och Tora Carserud.
Nu ingår även eleverna på Jacobsskolans introduktionsprogram i projektet, där det även finns möjlighet att välja en bok på lättare svenska.
Valet av tema var lite av ett vågspel, just för att inte trigga dåligt mående.
– Böckerna berör förvisso panikångest, blyghet, adhd och ansvar i ung ålder, men det handlar om att diskutera och förstå karaktärernas öden, inte sina egna. Vi ville lyfta ett viktigt ämne, men det finns även humor i böckerna, säger svenskläraren Tove Dahlén.
Fakta