Boende vill stoppa jakt nära byn

VINSLÖV. Helst av allt hade vi sett att kommunen avstått från att arrendera ut jakten på sina tätortsnära marker. – Läget är inte bra för jakt eftersom det är ett strövområde för Vinslövsborna.
Hässleholm • Publicerad 30 maj 2002
Läget inte bra Åke Larsson är en av de jägare som reagerat mot erbjudandet. Bild:
Läget inte bra Åke Larsson är en av de jägare som reagerat mot erbjudandet. Bild:Foto: 

– Själv vågar jag inte avlossa något skott i vår skog mot samhället och som gränsar mot den mark som kommunen vill arrendera ut till jakt. Istället jagar vi bort mot Ignaberga där vi också har mark, säger Åke Larsson Åke Larsson är ordförande i Norre Ljungs samfällighetsförening (vägföreningen). Där har man bland annat diskuterat kommunens jakterbjudande som är riktad till dem som jagar på grannfastigheterna och kommunjägarna som är verksamma i Vinslöv. Används av många – Det är inte bara vi som reagerat. Jag har pratat med jägare med marker som gränsar till Bertesområdert och vid Vinslövssjön, och där kommunen också planerar att arrendera ut jakten. – Man tycker det inte är bra eftersom många människor rör sig i de här områdena. Vi har bott här på Norre Ljung sedan 1971 och jag vet hur många som rör sig här. Ryttarna använder vägarna och stigarna, joggare, hundägare etcetra. Inget kulfång Det här området vid gamla flygfältet och på båda sidor om 21: an, sammanlagt 59 hektar, består till hälften av skog medan resten är öppna ängar. Men det är inga breda skogsbälten och de sträcker sig ända ner till villorna och Lommarpsvägen i Vinslöv. – Det finns inget kulfång. Istället glesgallrade kommunen bokskogen och som blivit ett tjusigt promenadområde. Vid gallringen tog man dit en flismaskin jut för att det är ett tätortsnära strövområde. Då är man säkert också medveten om hur området används, påpekar Åke Larsson. Vi är fullt medvetna om att det inte är bra jaktmarker överallt. Men det finns också område där det går att bedriva jakt, anser Göran Mohager. Chef på gata-park, och den på kommunens tekniska kontor som handlägger jaktarrendena. – Det här kommer självklart att påverka priset men det ger sig själv. Jägarna vet vad för slags jakt man kan bedriva. – I avtalen som skrivs med de som får jakten kommer det också att finnas restriktioner. Där kommer det att regleras hur jakten får och ska bedrivas närmast tätorten. jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.