Annons

Brände 12 000 liter sprit

HÄSSLEHOLM. Runt en miljon kronor. Det är uppskattningsvis den vinst som två hembrännare i Hässleholmstrakten tjänat på sin illegala försäljning av mer än 12000 liter hembränt. Nu står de åtalade vid Hässleholms tingsrätt och riskerar att få betala 1,2 miljoner kronor för undanhållen alkoholskatt samt upp till fyra års fängelse.
Hässleholm • Publicerad 14 juni 2001

Det var tips om att det försiggick olovlig sprittillverkning i källaren hos den ene av männen, som ledde polisen till hembrännarligan.

Polisen kontrollerade strömförbrukningen i huset, som är beläget i en mindre ort utanför Hässleholm, och upptäckte då att elförbrukningen fördubblats efter att den 25-årige mannen flyttat in. Vid en husrannsakan upptäcktes en nedmonterad destillationsapparat under källartrappan och det stank mäsk i hela källaren. På källargolvet fanns också avtryck av 14 runda kärl med 35-50 cm diameter och polisen upptäckte också 351 plastkassar från Vinboden i Hässleholm. Polisen misstänker att varje plastkasse innehållit 12 kg socker, vilket tillsammans blir mer än 4 ton! Detta socker ger i sin tur 5890 liter 40-procentig sprit. Dessutom hittade polisen mängder med tomma jästpaket, flaskor och till och med en bruksanvisning på hur man tillverkar sprit. Vid analys av flaskor innehållande sprit, visade det sig att alkoholhalten låg på mellan 32 och 38 procent. Om detta tyder på att männen ”spädde” spriten framgår inte av polisundersökningen. Då de båda männen satt häktade i mars månad i år, passade polisen på att göra en husrannsakan även hos den andre misstänkte personen, en 32-årig man, också han hemmahörande i en mindre ort utanför Hässleholm.

Annons

Polisen möttes av en stark mäskdoft, som tydde på att produktionen var i full gång. Och misstankarna bekräftades. En destillationsapparat på 150 liter och med två elpatroner på sammanlagt 6 kW talar sitt tydliga språk. Här var det tal om två verkligt stora hembrännare. Två 200-liters tunnor innehöll mäsk, varav en var under kraftig jäsning. Polisen upptäckte också 8 150-liters tunnor och en dränkbar pump, mängder av 25 liters och 5 liters plastdunkar, alkoholmätare, reningsanläggningar och aktivt kol. Enligt polisens beräkningar har här tillverkats minst 6500 liter 40-procentig sprit.

De båda männen är nu åtalade för grov olovlig sprittillverkning och försäljning, samt medhjälp därtill, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse. Rättegången kommer att hållas i Hässleholms tingsrätt.

nyheter

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons