Brittedal har haft ett positivt år

Den vackra men nederbördsfattiga sommaren och hösten 2002 fick stora konsekvenser för elhandeln i hela norden med elpriser i slutet av året på över 1 krona per kWh.
Hässleholm • Publicerad 19 maj 2003

Men Brittedals 3000 elkunder berördes inte. Brittedal kunde leverera el hela året för 24,4 öre per kWh.

–  Eftersom Brittedal varit lyckosamma i upphandlingen av el både inför 2002 och 2003 med ett lågt elhandelspris, som följd, skapades i slutet av 2002 ett stort tryck på kundtjänst, eftersom många presumtiva elköpare kontaktade oss, säger Lars Truedsson, vd för Brittedalkoncernen.

På måndagskvällen höll Brittedal sin årsstämma och då kunde man presentera ett mycket bra ekonomiskt resultat för 2002. Vd Lars Truedsson kunde också presentera mycket positiva nyckeltal för koncernen. Räntabiliteten på eget kapital uppgick till 14 procent, räntabiliteten totalt för kapital 13,1 procent och koncernens soliditet uppgår till 62,5 procent.

– Vi kan i framtiden räkna med att elpriserna långsiktigt kommer att stabiliseras i Sverige med en prisnivå i storleksordningen 25–35 öre per kWh. Eftersom Sverige är i behov av ny produktionskapacitet måste prisnivån vara i denna storleksordning för att investeringar i ny produktion ska komma till stånd.

– Inför 2003 har Brittedal varit lyckosamma vid avropet av elvolymen, vilket inneburit att elpriset för våra säkringskunder har stannat på 26,4 över per kWh plus en fastavgift om tolv kronor per månad. Detta är ett mycket konkurrenskraftigt pris, säger Lars Truedsson. Till elpriset kommer också den höjning av elskatten som skedde vid årsskiftet från 19,8 till 22,7 öre per kWh.

– Det är viktigt att notera att cirka hälften av det kunden betalar på elräkningen är skatt och moms, säger Lars Truedsson.

Brittedal har 3112 abonnenter, varav cirka 2000 är medlemmar i föreningen.

Under året har Brittedal satsat 3,7 miljoner kronor på att höja leveranssäkerheten. Det har handlat om att gräva ner kabel och bygga säkrare linjer.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.