Bröderna Halls grannar i protest

Bröderna Hall har ansökt om att få femdubbla produktionen på sin täkt i Vankiva.
Hässleholm • Publicerad 21 april 2009

Grannarna kräver i stället att verksamheten ska upphöra när nuvarande tillstånd går ut år 2012.Företaget fick sitt nuvarande tillstånd 2002 och får enligt detta ta ut max 200 000 ton per år på fastigheterna Vankiva 5:12, 5:19 och 3:6. Nu har man i enlighet med miljöbalken begärt att tillståndet dels ska förlängas, dels att mängden sten, grus och återvinningsmassor som transporteras till och från anläggningen utökas till maximalt en miljon ton per år.

31 fastighetsägare har i ett gemensamt yttrande till länsstyrelsen krävt att den nya ansökan ska avvisas. Att täktverksamheten i stället ska vara avslutad och området helt efterbehandlat senast den 31 december 2012. Man är rädd att den kraftiga utvidgningen, utökningen och intensifieringen innebär ännu större problem än de man har i dag. I yttrandet skrivs att boende i Vankiva, Finja och Gäddastorp påverkas. Att inom området rinner både Hörlingeån och Almaån som både är särskilt värdefulla och att det i och intill finns ett rikt djurliv.

Som exempel på störningar och skador från nuvarande verksamhet nämner man spridning av stendamm och sprängsten samt buller, vilket omöjliggör utevistelse större delen av veckan. Att det blir kraftiga skalv vid sprängningar och lett till sprickor och sättningar i hus. I ett fall försvann plötsligt det normala draget för pannan, skriver man. Sotaren konstaterade vid besiktning att det hade skett en tio centimeters sättning av den keramiska skorstensinsatsen. Bilder från skred i åbrinkarna har bifogats yttrandet. Till hälsofaran lägger man också oro och luftvägsproblem samt förstörd dygnsvila.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.