Bun behöver 9,5 miljoner

Hässleholm • Publicerad 27 augusti 2004

Med ekonomikontorets förslag till budget 2005 uppstår det en brist på 9,5 miljoner kronor för barn- och utbildningsnämnden i Hässleholm.

Får vi inte de pengarna blir det allvarliga konsekvenser påpekar ordförande Willy Ohlsson.

– Det slår dubbelt eftersom vi då förlorar rätten till Wernerssonpengarna som staten ställer upp med för större personaltäthet i skola. Det skulle tvinga fram en neddragning med 16 tjänster, den uteblivna förstärkningen på lika många tjänster och drabba grundskoleelever som har stödbehov.

Konsekvenserna som kommunledningen begärt in över den förslagna budgeten blev föremål för votering på nämndsammanträdet. Oppositionen ville att man i siffror återställer kompetensutvecklingspengarna till 2002 års nivå (2,4 miljoner). Majoriteten som vann med 7-6 att det krävs ytterligare 4,2 miljoner till kompetens och läromedel, att det kravs för att säkra och upprätthålla kvalitet och kompetens.

Nämndens majoritet avvisar också klagomålen att hyreskostnaden brutits ut från barnomsorgspengen när kommunen utbetalar för enskilda verksamheter. Det hade anmälts till laglighetsprövning men majoriteten vidhåller att man har rätt att betala för faktiska kostnader med kommunens genomsnittskostnad som maxbelopp.

Jan-Tuve Truedsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.